Videospeler inladen...

De Croo: "Marghem had wat sneller mogen gaan met haar energieplan"

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) had de afgelopen jaren wat sneller kunnen gaan met haar plan voor de energietransitie in ons land. Dat zegt vicepremier Alexander De Croo in "De afspraak op vrijdag". De Croo verwijt Marghem ook een gebrekkige communicatie.

Het dreigende stroomtekort in november drukt ons weer de neus op de feiten, met name de grote afhankelijkheid van ons land van kernenergie. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat sinds de beslissing om uit kernenergie te stappen in 2003, de opeenvolgende regeringen geen werk hebben gemaakt van alternatieven en dat de huidige regering op dat vlak ook niet veel verder heeft gepresteerd. Zo is de regering bijvoorbeeld nog altijd niet begonnen aan de bouw van nieuwe gascentrales die we zullen nodig hebben.

De Croo schuift dat gebrek aan ijver in de schoenen van minister Marghem. "We hebben te maken met uitzonderlijke omstandigheden waarbij vijf van de zes kernreactoren  opeens niet beschikbaar zijn", zegt De Croo. "Had de bevoegde minister sneller kunnen gaan  in de uitvoering van haar plan? Absoluut. Laten we wel wezen, dat had sneller kunnen gebeuren."

"We hebben te maken met een uitzonderlijke situatie en de maatregelen die we gaan nemen om dat tegen te gaan zullen ook uitzonderlijk zijn. We moeten stoppen met paniekzaaierij, waar ik vind dat de minister ook niet zeer helder geweest is", zegt de vicepremier.

"Is het mogelijk vandaag om ervoor te zorgen dat deze winter de elektriciteit  niet uitvalt? Ja! Iedereen binnen de regering moet ervoor zorgen dat het zo loopt. In parallel met de noodmaatregelen die men nu neemt, moet men ook  de maatregelen nemen om de energietransitie eindelijk in beweging te krijgen", besluit De Croo.

Videospeler inladen...

Meest gelezen