Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without permission.

"Een toilet zoals thuis": Antonio wil genderneutrale toiletten in Sint-Niklaas

Antonio (22) is een transgender uit Sint-Niklaas. Op jijkiest.be heeft hij een voorstel ingediend voor zijn stad: hij wil dat Sint-Niklaas het goede voorbeeld geeft en genderneutrale toiletten plaatst in de openbare gebouwen. Tom De Cock trok voor Planeet De Cock op MNM naar Sint-Niklaas om het er met Antonio over te hebben.

Antonio maakt binnenkort de transitie van man naar vrouw. Hij heeft een voorstel gedaan op jijkiest.be over genderneutrale toiletten. "Nu is er een onderscheid tussen toiletten voor mannen en toiletten voor vrouwen. Mijn voorstel komt erop neer dat deze toiletten één groot toilet worden. Een unisex toilet, waar alle genders naartoe kunnen gaan."

Dat betekent dat de huidige toiletten met man-vrouw-opdeling vervangen moeten worden door één ruimte met toiletten, waar iedereen naartoe kan gaan. "Een beetje zoals thuis dus eigenlijk", merkt Tom De Cock op. Antonio gaat akkoord, "tenzij je natuurlijk een apart toilet hebt voor de mama en de papa." 

Reacties politici

Op het voorstel van Antonio zijn al heel wat reacties gekomen van lokale politici. De reacties zijn over de hele lijn positief, wat hem aangenaam verraste. Want genderneutrale toiletten kunnen soms toch nog een controversieel onderwerp zijn, volgens Antonio.

De PVDA reageert dat de partij streeft naar een genderneutraal Sint-Niklaas en werk wil maken van Antonio's voorstel, door bijvoorbeeld gratis en propere genderneutrale toiletten te voorzien die ook toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.

Ook CD&V staat achter een gendersensitief beleid. Ze willen werk maken van openbare, genderneutrale toiletten en tegelijk inzetten op onder andere een HR- en politiebeleid dat klachten rond seksuele intimidatie en pesten serieus neemt.

Sofie Heyrman van Groen erkent dat er nog geen actief beleid is rond genderneutrale toiletten en wil daar werk van maken. Persoonlijk zegt Sofie dat ze meer te vinden is voor één toilet, in plaats van een M/V/X-opdeling. Antonio reageerde daarop dat dat exact is wat hij bedoelt: 1 toilet voor iedereen, zonder man-vrouw-opdeling. 

Open VLD geeft ook aan dat discriminatie niet kan en iedereen zich goed zou moeten kunnen voelen in Sint-Niklaas. Genderneutrale toiletten zijn iets waar ze werk van zullen maken, in samenspraak met de betrokken partijen.

Wettelijk kader

Momenteel kunnen enkel toiletten in openbare gebouwen vervangen worden door genderneutrale toiletten. Op de werkvloer kan dat nog niet, daar is het nog steeds bij wet verboden en moeten er afzonderlijke toiletten voor mannen en vrouwen zijn. De overheid heeft echter al eerder verklaard dat ze werk wil maken van een wetswijziging, zodat genderneutrale toiletten op de werkvloer ook mogelijk worden. 

Beluister hieronder het fragment uit Planeet De Cock.

Meest gelezen