Engie-Electrabel: "De economische vragen zijn nooit boven de veiligheidsvragen geplaatst"

Engie-Electrabel, de uitbater van de kerncentrales in ons land, ontkent dat de betonproblemen niet goed genoeg zouden zijn opgevolgd. Een anonieme getuige vertelt bij RTBF dat de problemen al sinds midden jaren 90 bekend waren, maar dat onderhoud op de lange baan werd geschoven. "Wij investeren jaarlijks meer dan 200 miljoen euro enkel en alleen in het onderhoud van onze centrales", reageert Engie-Electrabel.

De anonieme getuige die al jaren werkt voor Engie-Electrabel zegt aan de RTBF dat sinds de overname van Electrabel door de Franse groep Suez eind jaren 90 "winst prioriteit nummer één" is geworden en dat "investeringen in onderhoud tot op het laatste worden uitgesteld".

"Klopt helemaal niet", zegt woordvoerder Anne-Sophie Hugé van Engie-Electrabel. "De kwestie gelinkt aan het beton is sinds het begin opgevolgd. We hebben in het verleden reeds herstellingen gedaan wanneer het nodig was en we zijn altijd in staat geweest om de centrales herop te starten met de nodige toelatingen."

Engie-Electrabel benadrukt wel dat de nodige investeringen worden gedaan om de veiligheid te verzekeren. "We investeren jaarlijks meer dan 200 miljoen euro enkel en alleen in het onderhoud van de centrales."

Woordvoerder Hugé ontkent ook dat er spanningen zouden zijn tussen het Belgische personeel en de Franse uitbater over het onderhouds- en veiligheidsbeleid. "Een ding is zeker: de economische vragen zijn nooit boven de veiligheidsvragen geweest."

Beluister hier de reactie van Engie-Electrabel in "De ochtend" op Radio 1:

Marghem: "Gevolg van chronische onderinvestering"

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) van haar kant hecht kennelijk wel geloof aan het anonieme getuigenis van de Engie-medewerker.

"Teleurstellend om de gevolgen van chronische onderinvesteringen vast te stellen in bepaalde strategische sectoren, zoals de energiesector! Ik die geloofde dat veiligheid een prioriteit was!", schrijft de minister op Twitter. 

Meest gelezen