NICOLAS MAETERLINCK

Ex-politicus Jean-Pierre Van Rossem riskeert drie jaar cel voor financiële misdrijven

Ex-politicus Jean-Pierre Van Rossem riskeert 3 jaar cel voor een aantal financiële misdrijven. Die straf heeft het parket geëist voor de rechtbank. Van Rossem wordt verdacht van onder meer witwassen, belastingfraude en oplichting. 

Volgens het parket van Brussel houden Van Rossem en zijn vriendin er de laatste jaren een dure levensstijl op na, terwijl dat niet te verklaren is door hun inkomsten. Ze maken verre reizen, doen dure etentjes en kochten meerdere wagens. Nochtans geven Van Rossem en zijn partner zo goed als geen inkomen aan, zegt het parket. Hij heeft een bescheiden pensioen als ex-volksvertegenwoordiger en is de fiscus nog 20 miljoen euro schuldig.

Volgens het parket is de meest aannemelijke verklaring voor het luxeleven dat Van Rossem nog altijd toegang heeft tot de winsten uit het Moneytron-schandaal en over rekeningen in Zwitserland beschikt. Moneytron was een beursbeleggingsbedrijf van Van Rossem. In de jaren tachtig haalde hij daarmee miljarden euro's op bij rijke beleggers, die hij erg grote winsten voorhield, omdat hij met een systeem werkte dat de beurzen zogezegd kon voorspellen. Maar het geld werd versluisd naar Zwitserse rekeningen en belandden in het criminele circuit. Van Rossem kreeg 5 jaar cel voor die feiten, maar het geld is nooit teruggevonden.

Het parket eist 3 jaar cel voor Van Rossem en 2 jaar voor zijn vriendin. Ze worden verdacht van valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting. De advocaat van Van Rossem is niet te spreken over die vordering. "Dit is een hol dossier", aldus advocaat Peter Callebaut. “Dit is het werk van een overijverige speurder. Kijk naar zijn appartement waar hij woont, is dat de woonplaats van een oplichter die over miljoenen euro’s beschikt?” De advocaat vraagt dan ook de vrijspraak.

Meest gelezen