Videospeler inladen...

Politie zet waterkanon en traangas in tegen boze federale ambtenaren 

Duizenden federale ambtenaren hebben in Brussel betoogd om hun nieuwe ziekteregeling aan te klagen. Er waren enkele duizenden betogers. De sfeer werd op een bepaald moment grimmig. De ordediensten gebruikten het waterkanon en traangas om de betogers in toom te houden. Ook een agent raakte gewond en moest naar het ziekenhuis.

De ambtenaren betoogden onder meer tegen de nieuwe regeling van de ziektedagen. De federale regering wil het systeem van de 21 ziektedagen die per jaar opgespaard kunnen worden tegen volgend jaar afschaffen. De wijziging geldt voor de federale ambtenaren en voor de zogenoemde bijzondere korpsen. Die omvatten politie, brandweer, militairen en personeel van hoven en rechtbanken.

Duizenden mensen, onder wie veel leden van verschillende veiligheidsdiensten, waren vanmorgen en vanmiddag op de been. Rond het Noordstation waren opvallend veel brandweermannen en mensen van de civiele bescherming in hun werkplunje te zien. De leden van politievakbond NSPV liepen allemaal in witte T-shirts rond met het opschrift "Politiemensen en militairen zijn het kotsbeu!" 

Aan de afsluiting probeerde een groep brandweermannen de hand te gaan schudden van enkele politieagenten. De oproerpolitie kwam ter plaatse en de toestand ontaardde toen de brandweermannen besloten de prikkeldraad­hekken op te pakken en te verplaatsen. Het kwam tot kleine schermutselingen en de politie gebruikte traangas en even het waterkanon. Eén politieagent raakte gewond aan het hoofd, bevestigt Ilse Van de keere van de Brusselse politie. "Meer details over hoe dat gebeurde, heb ik nu nog niet. De agent is nu naar het ziekenhuis."

Lees verder onder de foto's.

Videospeler inladen...

"Ik had niet verwacht dat de opkomst zo massaal zou zijn, want het was kort dag", zei Ilse Heylen van ACV Openbare Diensten. "Dit is een duidelijk signaal dat het zwaar op de maag ligt. We gaan duidelijk maken aan de ministers dat er andere prioriteiten zijn dan raken aan het statuut van brandweermannen, politieagenten en militairen die elke dag hun leven op het spel zetten, zeker omdat ze amper misbruik maken van de ziektedagen."

Lees verder onder de foto's.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

De ambtenarenbetoging heeft ook gevolgen voor de afvalophaling in de Brusselse gemeentes. Tien van de negentien Brusselse gemeenten ondervonden hinder. "Er worden vrijdagnamiddag en dit weekend inhaalophalingen georganiseerd", klinkt het bij Net Brussel. "We vragen aan de burgers om hun niet-opgehaalde zakken buiten te laten staan." 

Meest gelezen