Groot Dictee herrijst op de Nederlandse radio

Nadat het Groot Dictee der Nederlandse Taal begraven werd op televisie, keert het terug op de Nederlandse radio. 

Het Groot Dictee was 26 jaar lang zowel in Nederland als in Vlaanderen vaste prik voor een knusse decemberavond met pen en papier voor de buis. In de statige Eerste Kamer van het Nederlandse parlement in Den Haag werden bekende en/of spellingsgekke Nederlanders en Vlamingen aan een vuurproef onderworpen. Presentatoren waren Philip Freriks en Martine Tanghe, en de laatste jaren ook Freek Braeckman. Schrijvers als Adriaan van Dis of A. F. Th. van der Heijden tekenden voor teksten vol instinkers en moeilijke woorden als kladderadatsch of no-goarea.

Maar de kijkcijfers zakten en de Nederlandse omroep NTR trok de stekker eruit na de editie van 2016. Vorig jaar was er geen Dictee. Nu keert het terug, maar dan wel op de (Nederlandse) radio. Op 15 december komt het Groot Dictee op NPO Radio 1, gepresenteerd door Frits Spits, van het programma "De Taalstaat". Philip Freriks zal de dicteezinnen als vanouds voorlezen.  En de schrijver van de tekst is Wim Daniëls.

Het nieuwe dictee moet "leuk en begrijpelijk" worden en “maakbaar voor iedereen die de spellingsregels beheerst”, meldt het Genootschap Onze Taal.  In de uitzending schrijven twintig bekende Nederlanders en twintig minder bekende deelnemers mee. Het programma wordt live uitgezonden vanuit de bibliotheek van Haarlem.

En Vlaanderen? Eerder dit jaar organiseerde het programma "Hautekiet" op Radio 1 een eigen Dictee in de senaat. Die tekst werd geschreven door auteur Christophe Vekeman. Plannen voor een samenwerking met Nederland zijn er niet meteen.

Meest gelezen