Hoe verging het "de jonge vrouw die al dansend ontslag nam"?

Twee jaar lang werkte Marina Shifrin voor het Taiwanese mediabedrijf Next Media Animation, maar in september 2013 was de maat vol. Ze besliste ontslag te nemen, maar dan wel op een vrij onconventionele manier. Al dansend in het bedrijf waar ze werkte, liet ze haar ontslagmotieven op muziek van Kanye West de vrije loop. De video werd op YouTube toen miljoenen keren bekeken. Hoe verging het de toen 25-jarige vrouw verder, na haar '15 minutes of fame'?

Vooral het feit dat haar baas voortdurend haar dienstrooster wijzigde en een lunchpauze er zelden afkon, was voor Shifrin de druppel die de emmer deed overlopen. Met deze video tot gevolg, zonder de muziek van Kanye West intussen want die werd om copyright-redenen verplicht verwijderd: 

Shifrin: "Terwijl ik vooral als jonge vrouw in een strak georganiseerde werkomgeving mijn plaats aan het zoeken was, vond ik dat ik op een grappige manier de problemen die ik tijdens de uitoefening van mijn job ondervond, te lijf moest gaan. Waar kan je dat beter doen dan op het internet?" (Bustle, juli 2018)

"Ik werkte voor een bedrijf dat video’s op die manier maakte zodat ze viraal zouden kunnen gaan. Vanuit die optiek heb ik toen mijn afscheidsvideo gemaakt. Niet dat er een perfecte formule is om een video viraal te laten gaan, maar ik kende wel de trucjes die ertoe konden bijdragen. Mijn doel was 500.000 views. Het werden er uiteindelijk meer dan 19 miljoen." (Tv-netwerk Cheddar, juli 2018)

"19.782.906, dat is het aantal views dat de video had, net voor hij van Facebook verwijderd werd ten gevolg van copyright-problemen met de muziek van Kanye West. Ik weet zelf ook wel dat West die video niet persoonlijk heeft laten verwijderen. Maar ik beeld het me wel graag in als ik dit verhaal vertel." (She knows, augustus 2016)

"Mijn zotte en spottende dansbewegingen spraken de kijkers erg aan. Velen die reageerden hadden ook een rotjob. Of ze hadden een baas die hen het leven onmogelijk maakte. Of ze hadden gewoon een luizenleventje. In ieder geval beloofde ieder van hen, na het zien van mijn video, om daaraan iets te doen. Te beseffen dat ik een positieve impact had op niet één maar duizenden mensen heeft het uiteindelijk allemaal waard gemaakt. Zou ik het opnieuw doen? Nee, zeker niet. Ik heb al één keer goud behaald en denk niet dat het me nog een tweede keer zal lukken." (She knows)

Nadat de video viraal gegaan was, verhuisde Shifrin naar Los Angeles om het daar als schrijfster en scenariste te proberen, vooral dan voor komische shows van anderen. Na vallen en opstaan –"Ik kon gelukkig een tijdlang terugvallen op hetgeen ik voordien verdiend had"- versierde ze een job bij Comedy Central. Intussen probeerde ze het ook zelf als stand-upcomedian, "but, put simply, I failed at it", en leverde ze bijdragen voor onder meer nieuwswebsites Huffington Post en LA Weekly.

Midden juli bracht ze het boek "30 before 30: how I made a mess of my 20s and you can too" uit, waarin ze 30 dingen opsomde die ze voor haar 30e wilde bereikt hebben. Met als opvallendste natuurlijk 'Quit my shitty job'. Het boek kreeg alvast veel media-aandacht in de VS en Shifrin mocht opdraven in diverse tv-programma’s. Bovendien startte ze met een eigen web-serie, "Work friends".

"Toen ik nog werkte had ik voor mezelf al een lijst gemaakt van dingen die ik graag zou doen.  Ook al was die eerder als grap bedoeld. Ik wentelde me liever in mijn gebrek aan zelfvertrouwen en legde me zoveel beperkingen op, wanneer ik erover nadacht die gekke voorstellen ooit te willen realiseren. Maar dan zag ik het licht en besliste om te stoppen met mijn stront-job. Zo snel mogelijk, om die lijst vervolgens serieus te nemen en eraan te beginnen." (Bustle)

"Als ik iets geleerd heb, dan is het om aan jezelf te denken. Ook al heeft dat een erg negatieve bijklank, het klinkt al snel als egoïstisch, toch is dit juist het mooie als je tussen de 20 en 30 jaar oud bent. Niemand verwacht eigenlijk iets van jou, dus waarom zou je je niet op jezelf focussen? Eens je een relatie of kinderen hebt, kan je zoiets niet meer doen." (Bustle)

Meest gelezen