Waar ligt de Limburger wakker van? Radio 2 zocht het deze week uit

Van de intussen meer dan 7.300 voorstellen op jijkiest.be komen er zo'n 700 uit Limburg. Waar de mensen daar van wakker liggen? Radio 2 Limburg zocht het deze week uit vanuit hun pop-upstudio in Hasselt.

De afgelopen dagen kreeg Radio 2 Limburg heel wat mensen over de vloer in hun pop-upstudio in de Demerstraat in Hasselt. Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht was iedereen er deze week welkom met ideeën voor hun stad of gemeente. Indieners, experten en politici kwamen er langs om het te hebben over de voorstellen op jijkiest.be.

Een van de onderwerpen dat aan bod kwam tijdens de uitzendingen is mobiliteit. Dat hoeft niet te verbazen, want het is het thema dat over alle gemeenten heen het meeste leeft op "Jij Kiest". Steven Vandeput (N-VA) en Marino Keulen (Open VLD) kwamen langs om het onder meer te hebben over de vraag naar autoluwe centra en meer fietsstraten.

Paul Coolen, de indiener van een populair voorstel voor Heusden-Zolder, kwam helemaal met de fiets naar Hasselt om het te hebben over veiligheid van fietsers in het verkeer. Hij hield een pleidooi voor meer fietsen. Peter Fiddelaers kwam dan weer langs uit Kinrooi om zijn voorstel toe te lichten. Hij heeft het idee om langs landwegen, ruilverkavelingswegen en fietsroutes fruitbomen te planten. 

Ook de jongere generatie was te gast in de Demerstraat. Aanleiding zijn de voorstellen van jongeren op "Jij Kiest" voor meer fuifmogelijkheden en jeugdhuizen, onder meer in Tessenderlo. Burgemeester Fons Verwimp (SP.A) kwam langs om een reactie te geven en Annelies Schepers van de Vereniging van Vlaamse Jeugddiensten liet haar licht schijnen op het onderwerp.

Tenslotte werd er in de Demerstraat ook nog gediscussieerd over duurzame energie en beter openbaar vervoerIn Tongeren deed iemand bijvoorbeeld het voorstel om een warmtenet aan te leggen waarop elke inwoner zich kan aansluiten. Het voorstel van Miranda Derison voor meer bussen in Lommel krijgt dan weer redelijk wat likes op jijkiest.be.

Meest gelezen