Kroniek van een aangekondigde sluiting: na 30 jaar loopt Océade zondag letterlijk en figuurlijk leeg

Morgenavond sluit het waterpretpark Océade in Brussel definitief de deuren. Voor het subtropisch zwemparadijs is er geen plaats in het Neo-project, dat de Heizelvlakte rond het Koning Boudewijnstation moet omvormen tot een volledig nieuwe wijk, met onder meer een shoppingcenter, woningen, horeca, bioscoop, rusthuis, kindercrèches… De eerste steen is nog steeds niet gelegd. Vooral tegen de 72.000 m² shoppingsruimte is er veel protest.

Dit weekend komt er een einde aan 30 jaar waterpret in Océade. Het zwemparadijs sluit zondagavond definitief de deuren. Het moet plaats maken voor een totaal nieuwe wijk, 'Europea', die deel uitmaakt van het Neo-project. Door dit project ondergaat de Heizelvlakte rond het Koning Boudewijstadion een totale metamorfose.

30 jaar waterpret

Voor Océade begon het allemaal in 1988. Een Franse groep opent het waterpretpark, in de schaduw van het Atomium. Na twee parken in Frankrijk, heeft de groep er nu ook één in ons land. De parken zijn niet bepaald een financieel succes en in 1992 nam de Walibi Group ze over. Nadat die groep in 1998 is overgenomen door het Amerikaanse Six Flags, wordt Océade na enkele maanden opnieuw te koop gesteld. Thierry Meeùs, zoon van de oprichter van Walibi, neemt het waterpark over.

Océade wordt een begrip, tot ver buiten Brussel. Het waterpretpark groeit uit tot één van de meest bezochte toeristische attracties van onze hoofdstad. Het heeft dan ook heel wat te bieden, met spectaculaire glijbanen zoals de Hurricane, de Barracuda, de Anaconda en de Cameleon. Maar ook het golfslagbad met tropische regen of het saunacomplex zijn een pluspunt. In dertig jaar tijd trok Océade ongeveer 7 miljoen bezoekers.

Wat nu?

Zondag sluit Océade officieel de deuren en loopt het bad letterlijk en figuurlijk leeg. De gebouwen worden gesloopt. Tegen eind januari 2019 moet de vlakte leeg zijn. Een Roemeense firma heeft de hele inboedel opgekocht, van glijbanen tot tafels en stoelen. Het subtropische Brusselse zwembad zal op die manier in zijn geheel verhuizen naar een plaats in Roemenië, vermoedelijk in de buurt van Boekarest.

Het is een beetje de kroniek van een aangekondigde sluiting. Al een aantal keren was het bijna zover, meer bepaald in 2010, 2013 en 2016. Elke keer was het 'uitstel', nu is het finaal ‘the end’. De stad Brussel is eigenaar van de gronden waarop Océade staat en heeft er andere plannen mee.

Het ‘Neo-project’

‘Neo’ is een prestigieus project. Het is een samenwerking tussen de stad Brussel, het gewest en de privésector. Het moet de Heizelvlakte rond het Koning Boudewijnstadion omvormen tot een volledig nieuwe wijk. Op de website van de stad Brussel wordt het zo omschreven:

Neo is de bouw van een nieuwe wijk op de historische site van de Heizel aan de voet van het Atomium. Deze menselijke, economische, commerciële, toeristische, culturele, vrijetijds- en huisvestigingsgroeipool zal het mogelijk maken om op termijn 3.000 jobs te creëren. NEO: dat zijn 590 woningen, 2 kinderdagverblijven, 1 bejaardentehuis, kantoren, 72.000 m² commerciële ruimte, 9.000 m² horecazaken en alles wat met vrije tijd te maken heeft.

Het hele project bestaat uit twee fases. De eerste fase (Neo I) omvat winkels, horeca, een pretpark, een bioscoop, woningen en bijhorende voorzieningen. Neo II bestaat uit een congrescentrum en bijhorend hotel. Het is een megaproject waarvan al meer dan 10 jaar sprake is en al die tijd tegenstand oproept.

Neo, het Uplace van Brussel?

Doorn in het oog van die tegenstanders is vooral het shoppingcenter van 72.000 m², het "Mall of Europe". Dat winkelcentrum wordt gezien als een bedreiging voor de lokale middenstand, maar vooral als een milieu- en mobiliteitsmonster. Met het vooropgestelde aantal bezoekers per dag is de vrees voor een verkeersinfarct in Brussel en de randgemeenten groot. Neo voorziet 6.700 verplaatsingen per uur op een gewone zaterdag, dat betekent 65.700 wagens per dag.

Gevolg: de eerste Neo-steen is nog niet gelegd. De nodige stedenbouwkundige- en milieuvergunningen zijn er nog niet. Een aantal organisaties is naar de Raad van State gestapt tegen de wijziging van het ‘Gewestelijk Bestemmingsplan’ voor de Heizel.

De Raad van State heeft in 2015 al eens de wijziging van dat bestemmingsplan vernietigd, maar na nieuwe wijzigingen werd het opnieuw goedgekeurd. Daarop trokken onder meer zelfstandigenorganisatie Unizo, stadsbeweging Bral en Bond Beter Leefmilieu opnieuw naar de Raad van State om de wijziging opnieuw te laten vernietigen.

Ook tegen het milieu-attest dat Neo heeft gekregen, is administratief beroep aangetekend. Dat attest is een eerste aanzet voor het krijgen van een milieuvergunning, maar enkele organisaties, waaronder Bond Beter Leefmilieu en stadsbeweging Bral, vinden dat er te weinig rekening is gehouden met de impact op mobiliteit en milieu. “De inplanting van een grootschalig commercieel centrum zal enorme extra verkeersstromen veroorzaken en een heel negatieve impact hebben op de daarmee samenhangende luchtvervuiling en klimaatimpact”, staat te lezen in hun beroep.

De ingediende administratieve en juridische beroepsprocedures lopen nog. Het is wachten op een uitspraak en mogelijk verdere juridische stappen. Océade sluit, dat is zeker. Het afbraakcontract is getekend, maar of en wanneer het Neo-project zal gerealiseerd worden, is koffiedik kijken. Of wordt Neo het Uplace van Brussel?

De Heizelvlakte vóór het Neo-project
De Heizelvlakte na het Neo-project

Meest gelezen