Videospeler inladen...

Markante plekken: het Koninklijk Atheneum van Deurne, een iconische school

In de reeks "Markante plekken" gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: het Koninklijk Atheneum in Deurne, bij Antwerpen.

Deurne herbergt een schat aan unieke modernistische bouwwerken. Eerder kwamen het districtshuis en de Arenawijk al aan bod in deze rubriek. Vandaag is het de beurt aan het Koninklijk Atheneum Deurne, een school uit 1936.

In 1936 krijgt architect Eduard Van Steenbergen van de gemeente Deurne de opdracht om een school te ontwerpen. Van Steenbergen tekent een strak complex in de stijl van de nieuwe zakelijkheid. De ontwerpen worden op 28 september van dat jaar voorgelegd aan Henry Van de Velde. Hij is op dat moment esthetisch raadgever bij de overheid. Van de Velde is lovend over het ontwerp, maar betreurt de beslissing van de gemeente Deurne om te besparen op de uitvoering. 

De school bevat naast 31 klaslokalen ook een feestzaal, twee turnzalen, een conciërgewoning en een publieke stortbadinstallatie. De doucheruimte is specifiek bedoeld voor de buurtbewoners. In die tijd is stromend water thuis nog een zeldzaamheid. 

Hoewel het gebouw pas in maart 1941 volledig afgewerkt is, wordt het al in april 1940 in gebruik genomen. 20 jaar later wordt, zoals in 1936 gepland,  één van de vleugels toch nog met een verdieping verhoogd. In 1978 breidt de school nog eens uit. Er komt een nieuwe vleugel ontworpen door Edward Van Steenbergen, zoon van de oorspronkelijke architect.

In 1995 wordt de school beschermd als monument en tussen 2002 en 2012 wordt een grondige renovatie doorgevoerd. De oorspronkelijke materialen en kleuren worden zoveel mogelijk in ere hersteld, het gebouw straalt nu weer de originele visie van de architect uit. 

Volg onze fotograaf op Facebook en Instagram

Meest gelezen