Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Michel Barnier wordt geen spitzenkandidaat voor de EVP

De Fransman Michel Barnier is geen kandidaat om de campagne van de Europese Volkspartij te leiden bij de Europese verkiezingen volgend jaar. Dat heeft hij via Twitter bekendgemaakt. Barnier voelt zich verplicht om de brexit-onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk tot een goed einde te brengen en zal dus geen spitzenkandidaat zijn voor de Europese christendemocraten.

Barnier is de toponderhandelaar van de Europese Commissie die de brexit-onderhandelingen met de Britse regering leidt. Die onderhandelingen zitten momenteel in een impasse. De Britse premier Theresa May heeft een plan voorgesteld om uit de Europese Unie te stappen, maar de banden met de unie toch zoveel mogelijk te behouden.  Maar Barnier heeft al laten  weten dat dat plan onaanvaardbaar is voor de rest van de unie.

Het ziet er dus naar uit dat de brexit-gesprekken nog lang zullen duren en Barnier nog veel werk zal hebben. "Ik vind het mijn plicht en verantwoordelijkheid om de brexit-onderhandelingen tot het einde te voeren", laat Barnier weten.

Zijn kansen om de spitzenkandidaat van de EVP te worden en Jean-Claude Juncker op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie waren recent al gedaald, nadat de Duitse kanselier Angela Merkel zich achter de kandidatuur van de Duitser Manfred Weber als topkandidaat voor de EVP had geschaard.

Meest gelezen