Videospeler inladen...

Politie vindt materiaal voor autobommen en bomvesten tijdens huiszoekingen bij Nederlandse terreurverdachten

In Nederland is tijdens huiszoekingen bij de 7 verdachten die zijn aangehouden op verdenking van het plannen van een aanslag, 100 kilo kunstmest gevonden. Die diende mogelijk om een autobom mee te maken. Er werden ook grondstoffen gevonden die gebruikt kunnen worden in bomvesten. 

De zeven terreurverdachten werden gisteren opgepakt op verschillende plaatsen, onder meer in een vakantiepark in Weert in Nederlands-Limburg.  Voor de politieactie werden maar liefst 400 politie-agenten ingezet.

Tijdens de huiszoekingen werd 100 kilogram kunstmest gevonden. Die diende mogelijk om een autobom mee te maken. Daarnaast werden ook grondstoffen gevonden die gebruikt kunnen worden in bomvesten.

Voor Nederlandse begrippen zijn dit ongekende proporties

Jelle van Buuren - Universiteit Leiden

Volgens de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) was hun voorbereiding voor een aanslag “behoorlijk ver gevorderd”. Wat hun doelwit was, is niet bekend. Mogelijk viseerden ze “meerdere plekken met een autobom, kalasjnikovs en bomvesten”, zegt Jelle van Buuren, terreurdeskundige van de Universiteit Leiden.

Spilfiguur werkte ooit voor de Nederlandse justitie

De spilfiguur van de groep van zeven is Hardi N., een Nederlander van Iraakse afkomst die in Arnhem woont. Hij werkte ooit voor justitie, als "vreemdelingenbewaarder" in de gevangenis. Hij evolueerde “van een alcoholdrinkende rokkenjager naar een man die IS wilde helpen bij hun strijd,” verduidelijkt correspondent Joris van de Kerkhof.

Eind 2014 werd Hardi N. gearresteerd omdat hij naar Syrië wilde reizen. Hij verbleef drie maanden in de gevangenis, en daarna ging het volgens zijn begeleiders beter met hem. Hij had weer contact met zijn familie, hij loste zijn schuldproblemen op, hij was in behandeling voor een posttraumatische stress-stoornis.  Hoe hij het afgelopen jaar opnieuw radicaliseerde is onduidelijk.  

Volgens "De Telegraaf" is de jongste van de zeven terreurverdachten vorig jaar opgepakt toen hij foto's maakte van F16-vliegtuigen op de militaire luchthaven Volkel, waar hij als interim-arbeider aan de slag was. Op dat moment was hij al veroordeeld omdat hij naar Syrië wilde trekken. 

Ik denk dat we ons moeten realiseren dat het niet zomaar over is
Ferdinand Grapperhaus - Minister van Justitie en Veiligheid (CDA)

“Bij mensen die daar gevochten hebben is het ideaal om tegen het westen te vechten niet helemaal uit het hoofd verdwenen,” waarschuwt minister Grapperhaus. Expert Jelle van Buuren noemt de zeven “een netwerk van homegrowns, die, als ze de jihad niet buiten Nederland kunnen voeren, dat dan maar in Nederland willen doen.” 

Dreigingsniveau blijft op vier

Mogelijk werd de groep al gevolgd sinds de arrestatie van enkele leden enkele jaren geleden.  In april hadden de inlichtingendiensten zoveel aanwijzingen dat een aanslag werd voorbereid, dat politie en justitie de zaak overnamen.

Het lijkt alsof Nederland niet veel doet, maar dat is maar schijn, vindt Van Buuren. Nederland investeert vooral in de vroege opsporing van radicalisering. Het dreigingsniveau staat al jaren op 4, het op één na hoogste, en wordt niet verhoogd. “Met de arrestatie van de zeven is de dreiging nu weg,” zegt Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden, “je wil zo snel mogelijk weer naar normaal”.  

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen