Videospeler inladen...

Notering van Italiaanse bankaandelen is geschorst na koersval op de beurs van Milaan

Een dag nadat de Italiaanse regering haar begroting had voorgesteld, reageren de financiële markten erg afwijzend. In Milaan is de notering van de bankaandelen geschorst na een forse koersval. Onder hen zijn de grote banken zoals UniCredit en IntesaSanpaolo.

Vanavond is de FTSE MIB-index van de beurs van Milaan met een verlies van 3,7% gesloten. Dat is een duidelijke reactie op het begrotingstekort van 2,4% dat de regering in Rome gisteren bekend heeft gemaakt. De vorige linkse regering had een veel kleiner tekort voorgesteld.

Veel erger dan de index zelf was de terugval van de Italiaanse bankaandelen. Daarop heeft de beursoverheid besloten om de notering van een aantal slecht presterende banken tijdelijk op te schorten. Onder hen zijn BPER Banca en Banco BPM, maar ook de twee grootste banken UniCredit (dat met 6,91% achteruit ging) en IntesaSanpaolo (verlies 8,4%).

De rente op staatspapier op tien jaar is gestegen van 2,888% naar 3,170% en de "spread", het verschil tussen de Duitse en de Italiaanse rente, bedraagt 270 punten. Of anders: de markten reageren erg negatief op de begroting.

"Italië kleurt buiten de EU-lijntjes"

De Italiaanse begroting moet op niet veel enthousiasme rekenen van de Europese Commissie. Volgens EU-commissaris voor Economie en Financiën Pierre Moscovici is het "een begroting die buiten de lijnen van de gemeenschappelijke regels lijkt te vallen". Volgens hem is de Italiaanse schuldenlast "ronduit explosief".

Die schuld is nu al opgelopen tot 132% van het bruto binnenlands product en zal met deze begroting nog verder stijgen. Binnen de eurozone doet enkel Griekenland het nog slechter.

Meest gelezen