Op stap met de sluikstort-brigade in Brussel

Eén van de belangrijke thema's van de gemeenteraadsverkiezingen in Brussel is netheid. En wie kan daar beter over spreken dan de controleurs van Net Brussel? Regelmatig nemen ze achtergelaten vuilniszakken mee, op zoek naar aanwijzingen van wie ze zijn.

Jonathan De Staerke werkt intussen al zes jaar als controleur bij Net Brussel. Dat betekent regelmatig op stap gaan om sluikstorters te ontmaskeren. "Wekelijks rijden we met een truck door de straten van het Brussels Gewest. Zien we vuilniszakken buiten de ophaaldagen staan, gaan ze mee. En controleren we ze op het depot op aanwijzingen. Dat kunnen documenten zijn met een naam." Wie zo ontdekt wordt, mag zich aan een fikse boete verwachten. "Boetes liggen tussen 50 en 62,500 euro, voor ernstigste gevallen. Dat gaat dan om illegale ophalers of afvalzwendel naar Afrika" vertelt Alain Martens, directeur van Net Brussel. En dat het netheidsprobleem de afgelopen jaren stijgt in Brussel blijkt ook uit de cijfers. "In 2015 werd er voor 113,000 euro boetes geïnd, de eerste acht maanden van dit jaar was dat al meer dan 160,000 euro."

Dure en goedkope zakken

Op de vraag waarom er in Brussel zoveel wordt gesluikstort heeft Jonathan twee theorieën. "Het is waar dat het Gewest veel moeite doet. De vuilniszakken worden twee keer per week opgehaald, en een rol van tien kost hier maar 2,50 euro. Dat is in Vlaanderen vaak tien keer zo duur. Dat is ook meteen de eerste reden: veel sluikstorters komen uit Vlaanderen". Maar ook de Brusselaars moeten de hand in eigen boezem steken. "We zitten hier met veel culturen en nationaliteiten. Vaak kennen mensen de wetten hier niet. Of hebben ze nog nooit van sorteren gehoord. Het blijft dus erg belangrijk om iedereen te informeren. En dat doen we ook, bijvoorbeeld in scholen".  

 

 

Meest gelezen