BELGA/JANSENS

Aangeboden op tweedehandssite: stem voor 14 oktober

"Mijn interesse in politiek is om verschillende redenen 0,0 procent geworden", schrijft Bruno Vandevoorde op een tweedehandssite. De 52-jarige truckchauffeur uit Poperinge biedt er zijn stem voor de verkiezingen van 14 oktober te koop aan. 

"We leven in een "vrij land", maar toch worden we verplicht om ons op 14 oktober naar het stemhokje te begeven, " gaat het zoekertje verder. Als compensatie voor de tijd die hij moet besteden aan de verplichte stembusgang en om een boete te vermijden, zoekt hij dus een verkiezingskandidaat die zijn stem wil kopen.

"Een voorkeur voor een bepaalde partij heb ik niet", schrijft de man nog. "Wie het hoogst biedt, krijgt mijn stem." In ruil zal Vandevoorde de politicus een foto bezorgen van zijn ingevulde stembrief. 

"Laat ons eerlijk zijn, met onze stemmen wordt niet echt iets gedaan

Klaas uit Sint-Niklaas

Ook Klaas uit Sint-Niklaas biedt zijn stem te koop aan. "Zelf ben ik niets met mijn stem voor de gemeenteraadsverkiezingen", schrijft Klaas op de tweehandssite. "Want laat ons eerlijk zijn, met onze stemmen wordt niet echt iets gedaan." 

Is dit strafbaar?

Het aanbieden van een stem is niet strafbaar. Het kopen van een stem is dat wel. Artikel 181 van het Kieswetboek is hierover duidelijk en vermeldt zelfs straffen van 8 dagen tot een maand cel voor de koper. Wanneer de stem toch verkocht wordt, riskeert ook de verkoper een straf.

 

Meest gelezen