Videospeler inladen...

Koningin Mathilde vormt opnieuw de Belgische vlag: welk boodschap dragen royals met hun kleren soms uit?

U kon er eigenlijk niet naast gekeken hebben tijdens de huldiging van de kampioenen op het Belgische paleis: onze koning en koningin vormden samen met de atleten en hun outfits de driekleur. Het is niet de eerste keer dat het koningshuis fashiongewijs met de knipoog ons land in de verf zet. Welke royals dragen nog met hun kleren al dan niet verborgen boodschappen uit? Of dacht u dat de Queen voor de gein felle kleuren draagt? Of dat prinses Victoria zomaar bij H&M winkelt en de 3 A's al eens een vergeten stuk uit de dressing van moederlief plukken?  

Eén jas kan sociale media doen ontploffen, dat bewees de Amerikaanse first lady Melania Trump in juni toen ze met een parka met het witte opschrift "I really don't care, do u?" ("Het kan mij echt geen bal schelen, jou wel?") enkele opvangcentra voor vluchtelingenkinderen bezocht. De jas rolde stevig over de internationale tongen. 

Bij koningshuizen zijn de boodschappen echter meer subtiel te noemen. Alhoewel donderdag de Belgische vlag zeer goed opviel. Koning Filip en koningin Mathilde ontvingen in Brussel trots de sportlui en hun coaches die een medaille wonnen tijdens het Europees of Wereldkampioenschap. Tijdens de groepsfoto op de koninklijke trappen sprongen de rode outfit van de atleten, de gele Natan-jurk van Mathilde en het donkere maatpak van Filip eruit.

Videospeler inladen...

Een eenmalig folieke? Nee hoor, in het verleden bracht onze koningin ook al een ode aan de driekleur, maar toen was er een meer geoefend oog voor nodig om het te merken. Zoals op de nationale feestdag dit jaar, bij de viering in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal :

Let op prinses Eléonore in het geel, koningin Mathilde in het rood en prinses Elisabeth in het zwart met prints.
Nicolas Maeterlinck

Of begin juli om onze Rode Duivels aan te moedigen voor hun geweldige WK-match tegen voetbalnatie Brazilië:  

Modeblogster Jelka van modekoninginmathilde.be dook ook in haar archief voor ons. "Op 21 juli draagt koningin Mathilde telkens drie verschillende outfits: eentje voor het Te Deum, eentje voor het militaire defilé en eentje voor de wandeling in het Warandepark. In 2010 toen ze nog prinses was, droeg ze 's ochtends een zwart-witcombinatie, in de namiddag een rood-oranje jurk en 's avonds een gele (zie foto's hieronder). Dat is telkens bewust."    

BELGA/LALMAND
BELGA/LALMAND
BELGA/LEFOUR

De taal van kleur

Andere bekende onder de royals die graag met kleur speelt is de Britse koningin Elizabeth. Zij duikt in de meest felle ensembles met bijpassende hoed op, enkel haar trouwe handtas en immer platte schoenen durven sober zwart te kleuren. Alle tinten van de regenboog duiden niet alleen op de nodige dosis lef, maar hebben ook een praktische kant: de Queen wil in de massa zeker zijn dat ze gezien wordt.

Schoondochter Sophie Rhys-Jones verklaarde het in de documentaire "The Queen at 90" mooi als volgt: "Waar de Queen opdaagt, staan de omstaanders soms 2 tot 15 rijen dik, en iedereen wil haar wel gezien hebben. Ze wil ook iedereen die kans bieden."

Op staatsbezoeken willen gekroonde hoofden vaak goodwill creëren bij het land waar ze op bezoek gaan. Voor het oog van de camera gebeurt dat soms met kledij en accessoires. Zo vloeide heel wat inkt over de doordachte kledingkeuze van de hertogin van Cambridge, Kate Middleton, in 2016 in Canada (een land dat verdeeld is over de Queen als staatshoofd). Ze verscheen op de luchthaven in een koningsblauw ensemble. Wie oog had voor detail, merkte daarbij rechtsboven de broche op. Die broche had veel weg van een esdoornblad, het blad dat prijkt op de Canadese vlag.

2016 Samir Hussein

De tweede outfit die ze toen droeg, was een creatie -ter waarde van 4.600 euro volgens de Daily Mail- van het Britse modehuis Alexander McQueen: een witte, korte jurk met rode bloemetjesmotieven en bijhorende naaldhakken. Wit en rood zijn niet toevallig de nationale kleuren van Canada.

2016 Karwai Tang

Van designerkledij tot fast fashion

De kritiek op heel wat hoven is soms dat er in die designerkledij flink wat geld steekt, makkelijk duizenden euro's. Maar heus niet iedereen draagt elke keer opnieuw peperdure stukken. De Zweedse kroonprinses Victoria slaat graag twee vliegen in één klap: zij wordt al eens gespot in een jurk, blouse of zelfs met sieraden van Hennes & Mauritz, die ze al dan niet combineert met grote merken als pakweg Ralph Lauren.

Op casual gelegenheden of meer officiële galadiners, tot het huwelijk van haar broer Carl Philip (foto hieronder) toe, Victoria draait er haar hand niet voor om. Hennes & Mauritz is een bekende Zweedse modeketen en zo maakt ze reclame voor eigen bedrijven, tegelijkertijd laat ze zien dat ze best zuinig kan omspringen met haar centen.  (lees verder onder de foto)

Victoria combineert op de trouwpartij van haar broer feilloos een zomerjurk van H&M met haar tiara.
.

De Spaanse koningin Letizia en onze eigenste prinses Elisabeth kiezen ook voor deze zogenoemde fast fashion en winkelen in ketens die voor "de gewone mens" betaalbaar zijn, zoals Zara en Massimo Dutti. Hieronder een Instagramfoto van Elisabeth eind augustus bij haar vertrek richting Atlantic College in Wales. Toen droeg ze een glimmende jas van Zara.

Verantwoord recycleren

Als er een prijzig kledingstuk in je garderobe zit, kan je het nog meer verantwoorden door het meermaals te dragen en beter nog: door te geven aan je kroost. Een schoolvoorbeeld hiervan is de Nederlandse koningin Máxima. Of die jurk nu al ruim 10 jaar in de kast hangt maakt helemaal niet uit: die kan blijkbaar altijd eens bovengehaald worden.

Máxima deelt ook zowat alles met haar drie dochters, de prinsessen  Amalia, Alexia en Ariane, en die zussen ruilen dan weer op hun beurt onderling kleren, zoals dat gaat tussen jongere en oudere kinderen in best veel gezinnen. Of hoe de boodschap kan zijn: "Zie, wij zijn ook maar zoals iedereen."

Meest gelezen