Sportclubs, scholen en jeugdbewegingen sneller ingelicht als verdachte van zedenfeiten bij hen werkt

De Vlaamse regering stelt contactpersonen aan om organisaties met minderjarigen sneller in te lichten bij een onderzoek naar zedenfeiten. Als die personen worden ingelicht door een parket, zullen ze de informatie doorspelen aan de specifieke school, club of vereniging.

De maatregelen komen er nadat ophef was ontstaan over een leerkracht in Ronse, die anderhalf jaar voor de klas kon blijven staan, ook al liep er tegen hem een onderzoek wegens zedenfeiten. Daarop ontstond de vraag of scholen en verenigingen niet al tijdens het onderzoek, en dus vóór iemand veroordeeld is, op de hoogte konden worden gesteld. Minister van justitie Koen Geens (CD&V) nam daarop al maatregelen, zodat parketten voortaan die mogelijkheid hébben, en stelde ook contactmagistraten aan.

Nu wordt het dus ook duidelijk wie de ontvanger van die informatie zal worden. De Vlaamse regering zal per overheidssector, zoals bijvoorbeeld sport, contactpersonen aanstellen aan wie de parketten hun informatie kwijt kunnen. Die zal dan op zijn - of haar - beurt de specifieke clubs, verenigingen of scholen verwittigen. Zij kunnen dan beslissen of er proactief maatregelen genomen worden.

Scouts en Gidsen Vlaanderen: Goede maatregel maar begeleiding nodig

Scouts en Gidsen Vlaanderen reageert alvast positief op de maatregel. "We vinden het zeer goed als o.a. jeugdbewegingen voortaan sneller en efficiënter worden geïnformeerd over vermoedens van grensoverschrijdend gedrag", zegt woordvoerder Jan Van Reusel. "Dit geeft ons kans om als organisatie bij elk signaal van zedenfeiten ook vlugger en effectiever gepaste beschermende maatregelen te nemen."

De organisatie wil wel benadrukken dat het geen heksenjacht moet worden. "Dergelijke maatregel (zoals tijdelijke schorsing) is geen 'straf' vooruitlopend op uitspraak maar wel een 'bescherming' van betrokken kinderen, jongeren, leiding en ouders, in afwachting van onderzoek", zegt Van Reusel. Daarnaast vraagt Scouts en Gidsen Vlaanderen wel aan de overheid om hen uit te leggen hoe ze best omgaan met de informatie die ze krijgen. "Bij dit initiatief hopen we wel dat de nodige ondersteuning komt om jeugdwerkers te begeleiding bij het correct en zorgvuldig omgaan met gevoelige informatie over mensen in kwetsbare omstandigheden", zo zegt Van Reusel.

Meest gelezen