© Stad Brugge

Tekenen in Oostende of sterrenchefs in Brugge? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

AUDIO: (her)beluister hier het gesprek uit "De ochtend"

Dat het NT Gent een nieuwe artistieke leider heeft, weten ze ondertussen tot in New York. Milo Rau en zijn oproep aan Syriëstrijders om deel te nemen aan zijn voorstelling "Lam Gods" werden eerder dit jaar al internationaal nieuws. De première gisteravond werd dan ook druk bijgewoond, en vormde meteen de start van het openingsweekend van het Gentse stadstheater. Naast "Lam Gods" zijn er nog andere voorstellingen en installaties in het theatergebouw. Buiten op het Sint-Baafsplein worden acteurs uit het stuk geïnterviewd, terwijl ze zijn vastgekoppeld aan een leugendetector.

Dat Milo Rau geen alleenrecht heeft op het woord "controverse" probeert het gezelschap Action Zoo Humain te bewijzen met een processie die vanavond en morgenavond door de straten van Gent trekt. Ga erheen, en oordeel zelf. 

Lees verder onder de afbeelding.

Teken eens een stad

Nog tot 14 uur beschildert cartoonist ZaZa enkele bomen in het Leopoldpark in Oostende. Maar Zaza is niet de enige met verfkwast of potlood in de stad: Oostende claimt nog tot zondag de titel van "tekenhoofdstad van het land". De organisatie Drawing Days wil zoveel mogelijk mensen aan het tekenen krijgen. U kunt zelf deelnemen, of rondwandelen en de kunstwerken van anderen bewonderen. Hieronder een handig kaartje met alle activiteiten:

Nu u toch aan zee bent, kunt u meteen ook afscheid nemen van Beaufort. Die kunsttriënnale brengt u nog tot zondag in alle kustgemeenten, behalve Blankenberge. 19 kunstwerken in 9 gemeenten, daar bent u wel even zoet mee.

Sommige kunstwerken zijn aangekocht, maar als u het hele parcours wil lopen (voor de marathonlopers) of fietsen zoals het door de curator is bedacht, is het nu of nooit. In het artikel hiernaast vindt u meer informatie over de kunstenaars en hun interventies.  

Print eens een mammoet

In Lier opent dit weekend een gloednieuw Stadsmuseum. Naast de Zimmertoren heeft Lier nog meer om trots op te zijn. Zo liep de grootste mammoet van ons land, waarvan het skelet is teruggevonden, ooit rond in Lier. Het origineel bewaren ze "ginderachter", in Brussel. Maar sinds dit weekend is er ook een geprinte versie van het skelet te zien. Het museum is het hele weekend gratis toegankelijk.

Ook in Gent opent er een nieuw museum dit weekend. Het vroegere MIAT vervelt tot Industriemuseum, en viert de opening dit weekend met een Industriefestival. U kunt zelf buttons maken, weven, drukken of simpelweg kijken naar het werk van een echte smid. Er zijn verder rondleidingen en fietstochten in de buurt. Vandaag en morgen is ook dit museum helemaal gratis. 

Onthoofd eens een kameel

Geprinte mammoeten in Lier, piepschuimen kamelen in Aalst: het wordt een dolle beestenboel dit weekend. Netwerk, het centrum voor hedendaagse kunst in Aalst, opent het cultuurseizoen met de tentoonstelling "Atlas unlimited". Daarvoor werken de kunstenaars samen met 3 carnavalsverenigingen (het blijft Aalst). Vanmiddag vervoeren ze het pronkstuk - een reusachtige kameel - door de straten van Aalst, daarna wordt het werk in stukken gehakt en in de tentoonstelling geplaatst.

Eet eens bij een sterrenchef

100.000 deelnemers, en de teller loopt. Al voor de zevende keer lokken (sterren)chefs tijdens Kookeet 2018 een massa volk naar Brugge. Het Stationsplein wordt voor de gelegenheid omgevormd tot een groot openluchtrestaurant waar nog tot maandag 32 chefs gerechten klaarmaken, aan "democratische prijzen". Denk aan cappucino van kreeft, marbré van pijlinktvis en andere culinair verantwoorde uitspattingen. Smakelijk!

Meest gelezen