Tesla-baas Musk aangeklaagd voor misleiding van beleggers en mogelijk einde als CEO

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft Tesla-topman Elon Musk aangeklaagd. De aanklacht heeft te maken met vermoedens van misleiding van beleggers.     

De SEC verwijst in een toelichting naar tweets van Musk. Die twitterde onlangs dat hij werkte aan een privatisering van Tesla. Vooral een berichtje dat financiering voor het van de beurs halen van de maker van elektrische auto's al rond zou zijn, veroorzaakte ophef en bleek later ook voorbarig te zijn. Het privatiseringsplan is inmiddels ingetrokken.

De tweets brachten een run op de aandelen van Tesla teweeg, al waren er direct al vragen over de wijze waarop het nieuws werd gedeeld en vooral over de geringe onderbouwing. Toen er een toelichting kwam, bleek de onderbouwing te rammelen, waarop de aandelen fors inleverden.

De beurswaakhond vindt dat Musk ten onrechte stelde dat hij Tesla van de beurs kon halen en noemt zijn uitspraken "roekeloos" en "onwaar". De SEC wil dat Musk eventuele financiële voordelen door de uitlatingen terugbetaalt en zet daarnaast in op een boete. Later wordt op een persconferentie meer informatie over de aanklacht bekendgemaakt.  

Overigens kijkt de SEC niet alleen naar de gewraakte tweets uit augustus, maar ook naar oudere uitlatingen van Musk. Dat gaat onder meer om mogelijk misleidende uitspraken over de productie- en verkoopdoelstellingen van het bedrijf.

Ook het openbaar ministerie heeft de pijlen op Musk gericht. Mogelijk heeft Musk zich met zijn tweets schuldig gemaakt aan fraude. Dat justitiële onderzoek is echter nog in de beginfase.

Het aandeel Tesla ging donderdag flink omlaag in de nabeurshandel in New York.

Tijd voor een nieuwe CEO?

Elon Musk riskeert een fikse boete en kan verplicht worden tot de terugbetaling van alle financiële voordelen die hij gehaald zou hebben uit de koersmanipulatie.

Toch is er ook een zwaardere sanctie mogelijk. Zo zou de SEC hem kunnen verbieden om een directeursfunctie waar te nemen in een beursgenoteerd bedrijf. Kortom hij zou dan moeten aftreden als CEO van Tesla.

Officieel blijft de raad van bestuur van Tesla achter Musk staan, maar in de praktijk zijn nogal meer mensen in het bedrijf van mening dat er beter een andere CEO zou komen die het dagelijkse management zou moeten overnemen. Musk -als bezieler van Tesla- zou dan als strategisch of technisch directeur de ontwikkeling van technologieën kunnen voortzetten.

Musk zelf had onlangs in een artikel geklaagd dat hij te veel werkt en soms dagenlang moeilijk kan slapen. Dat zou voor een deel verklaren waarom hij soms warrige tweets de wereld instuurt. Ook de rel rond de beschuldigingen aan een Britse duiker die de Thaise jongetjes uit een grot heeft gered, konden op weinig begrip rekenen. Overigens leidt Musk ook nog enkele andere bedrijven zoals het ruimtebedrijf SpaceX en The Boring Company.

Meest gelezen