Vlaamse cultureel-erfgoedorganisaties krijgen er 10 miljoen euro per jaar bij

Op voorstel van minister van Cultuur Sven Gatz, heeft de Vlaamse Regering de vijfjarige werkingssubsidies 2019-2023 voor cultureel-erfgoedorganisaties verdeeld. In totaal stijgt de subsidiepot met 9,6 miljoen extra middelen tot ruim 37 miljoen euro per jaar. “Die extra financiële injectie moet de sector doen doorgroeien”, zegt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld).

De Vlaamse Regering heeft de vijfjarige werkingssubsidies 2019-2023 voor cultureel-erfgoedorganisaties toegekend. In totaal wordt er per jaar ruim 37 miljoen euro verdeeld. 

“De cultureel-erfgoedsector kampt met een jarenlange achterstand in de structurele financiering", zegt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld). " Deze financiële injectie van 9,6 miljoen euro extra vangt die hoge nood op en geeft de sector eindelijk doorgroeimogelijkheden.”

Grootste deel voor musea met landelijke werking

In totaal zullen de culturele erfgoedorganisaties de komende jaren 9,6 miljoen euro per jaar extra krijgen. De grootste hap van dat extra geld (5,1 miljoen euro) gaat naar 23 musea met een landelijke werking. Zo krijgt het Plantin-Moretus bijvoorbeeld voortaan 586.000 euro (+ 62%), het MAS 420.000 euro (+71%), de Musea Brugge 1,3 miljoen euro (+113%) en het In Flanders Fields Museum 640.000 euro (+37%). Het DIVA en het Red Star Line Museum krijgen een startbedrag van 300.000 euro.

Voor het M HKA, het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, staat een internationale ambitie voorop. Het is aangeduid als een cultureel-erfgoedinstelling en ziet zijn werkingsmiddelen met 9% aangroeien tot bijna 5,4 miljoen euro. Het moet het museum toelaten verder uit te groeien tot een volwaardig Vlaams hedendaags kunstmuseum met een uitstraling, schaalgrootte, bereik en relevantie op landelijk en internationaal niveau.

In het verleden was de subsidiëring van regionale musea een taak van de provincies. Als gevolg van de afslanking van de provincies, staat de Vlaamse Overheid met het nieuwe Cultureelerfgoeddecreet nu ook in voor de regionale musea en hun werkingssubsidies. De meeste regionale musea krijgen extra middelen. Het Bakkerijmuseum in Veurne is het enige museum dat moet inleveren (-11% naar 300.000 euro), maar dat heeft volgens minister Gatz vooral te maken met de verrekening van het statuut van het personeel.

Voortaan gaat er jaarlijks ook 8,7 miljoen euro naar negen culturele archiefinstellingen, 300.000 euro naar de erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en bijna 5 miljoen euro naar 12 organisaties met een dienstverlenende rol op landelijk niveau. Tot slot gaat er 428.000 euro (+12%) naar één organisatie voor immaterieel cultureel erfgoed, meer bepaald WIE, de Werkplaats Immaterieel Erfgoed.

MSK in Gent niet gestraft voor incident met Toporovski-collectie

Ook het Museum voor Schone Kunsten (MSK) Gent krijgt de komende jaren meer werkingsmiddelen van de Vlaamse overheid, jaarlijks 977.000 euro of bijna 40% meer dan de huidige 701.665 euro. Dat ondanks het veelbesproken incident met de Toporovski-collectie eerder dit jaar.

Minister  Gatz wil dat incident, waarbij er grote commotie ontstond over de echtheid van een reeks Russische avant-gardekunstwerken, niet wegvegen. Het onderzoek loopt nog, maar Gatz hamert erop dat het MSK ondanks dat incident een "kwaliteitsvol huis" is en blijft. "Je kan niet zeggen dat het MSK geen goed museum zou zijn. Het zou ook vreemd zijn om nu onrechtstreeks een soort sanctie uit te spreken door een daling van de werkingsmiddelen", aldus Gatz.

Meest gelezen