AFP or licensors

VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen haalt 118 miljoen dollar op

Het agentschap voor Palestijnse vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNRWA) heeft na de beslissing van de Verenigde Staten om hun financiële steun aan de organisatie stop te zetten, 118 miljoen dollar extra opgehaald bij andere landen. Dat heeft de commissaris-generaal van UNRWA bekendgemaakt in de marge van de Algemene Vergadering van de VN in New York.

De VS doneerden in 2017 nog 365 miljoen dollar aan UNRWA, goed voor om en bij een derde van het budget. Begin dit jaar kondigde de Amerikaanse president Donald Trump al aan dat hij fors zou snoeien in de steun aan de Palestijnen en dat de VS voor dit jaar 60 miljoen dollar zouden schenken. Eind augustus werd de geldkraan definitief dichtgedraaid. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak van een "onherstelbare gebrekkige operatie" wegens het "eindeloos en exponentieel groeiende" aantal personen dat aanspraak maakt op de noodhulp.

Om de financiële kater te verzachten, richtte UNRWA met de steun van Jordanië (dat ruim 2 miljoen vluchtelingen opvangt) zich tot andere landen. Het agentschap slaagde er ondertussen in om 118 miljoen dollar extra op te halen. Koeweit en de Europese Unie zijn daarbij de grootste geldschieters, maar ook Duitsland, Ierland en Noorwegen tastten in de buidel.

UNRWA ondersteunt in de Gazastrook rond 1,5 miljoen mensen met voedselhulp, bestuurt 275 scholen en 22 gezondheidscentra.

Meest gelezen