Videospeler inladen...

VS-Senaatscommissie beveelt nipt Kavanaugh aan als opperrechter, extra onderzoek van FBI volgt

In de Verenigde Staten heeft een kleine meerderheid van de bevoegde Senaatscommissie dan toch de benoeming van Brett Kavanaugh goedgekeurd. Het was nipt Republikeinen tegen Democraten. De voltallige Senaat moet volgende week echter de beslissende stem uitbrengen, na een bijkomend onderzoek van de FBI. Het resultaat van die stemming is niet zeker.

Met 11 tegen 10 besliste de Senaatscommissie Justitie om Brett Kavanaugh aan te bevelen als rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. Alle Republikeinse senatoren in de commissie stemden voor, alle Democraten tegen.

Kavanaugh ligt onder vuur omdat enkele vrouwen hem hebben beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. De man zelf ontkent heftig. Toch stemde een krappe meerderheid van de commissie dus om Kavanaugh aan te bevelen. De volledige Senaat moet daar nu uitsluitsel over geven. 

Voor de stemming in de commissie vroeg de Republikeinse senator Jeff Flake wel dat die stemming in de voltallige Senaat tijdelijk wordt uitgesteld. Zo moet de FBI de kans krijgen om eerst de aanranding te onderzoeken. Het onderzoek zou zich beperken tot de huidige beschuldigingen tegen Kavanaugh en moet binnen de week worden afgerond.

Ik heb de FBI bevolen om een bijkomend onderzoek te voeren om rechter Kavanaughs dossier bij te werken

Amerikaans president Donald Trump

Intussen is ook effectief bevestigd dat de stemming in de Senaat wordt uitgesteld. Amerikaans president Trump vraagt zelf een extra onderzoek aan de FBI.  "Ik heb de FBI bevolen om een bijkomend onderzoek te voeren om rechter Kavanaughs dossier bij te werken", zegt Trump in de mededeling. "Zoals de Senaat gevraagd heeft, moet deze update beperkt zijn in reikwijdte en afgerond zijn in minder dan één week." Kavanaugh zelf geeft aan dat hij wil meewerken aan wat de senatoren van hem vragen.

Er hangt heel wat af van de benoeming van kandidaat-opperrechter Kavanaugh. Als de voltallige Senaat zich ook achter de kandidatuur stelt, slaat de balans in het negenkoppige Hooggerechtshof naar de conservatieven door. Belangrijk, want het Hof is de hoogste rechtsinstantie in de VS.

Woelige zitting

Het was een woelige zitting vandaag in de Senaatscommissie voor Justitie. Vooral over de stem van Republikeins senator Jeff Flake was lang twijfel. Flake had eerder aangekondigd dat hij twijfelde, zei dat hij toch voor Kavanaugh zou stemmen. Zo leek de stemming in de commissie een uitgemaakte zaak.

Kijk naar mij, zeg mij dat het geen belang heeft wat er met mij gebeurd is

Vrouw die senator Jeff Flake confronteerde met zijn beslissing

Maar bij het binnenkomen werd Flake in de lift geconfronteerd door vrouwen die zelf slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik. Hij was duidelijk beschaamd en staarde naar de grond toen de vrouwen op hem inpraatten. "De druk op Flake moet enorm geweest zijn", zegt Björn Soenens vanuit Washington. Nadien verliet Flake plots de zitting. Dat liet de kans open dat hij alsnog van mening zou veranderen, of zelfs niet zou stemmen.

Senator Jeff Flake
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Beide partijen vlogen elkaar voor de stemming herhaaldelijk in de haren. Commissievoorzitter Chuck Grassley (Republikein) zei dat hij geen voldoende bewijs heeft gehoord dat er echt een aanranding is geweest. Gisteren getuigde Christine Blasey Ford heel emotioneel in de commissie, maar volgens Grassley werd daarbij geen bewijs aangedragen. Hij verweet de Democraten dat die daarop kandidaat-opperrechter Kavanaugh erg vijandig hebben aangepakt.

Dat werd kort nadien weerlegd door de Democratische senator Dianne Feinstein die onthouden heeft dat het net Kavanaugh was die gisteren erg agressief en partijdig de Democratische senatoren aanviel in termen van "wraak van de Clintons", "een schande" en "search and destroy". Volgens Feinstein heeft ze in haar decennialange carrière nooit een kandidaat voor een dergelijke functie gezien die zo partijdig en agressief uit de hoek kwam en zeker niet als neutraal en onpartijdig rechter kan zetelen.

Vooral het feit dat het FBI de klachten over aanranding niet heeft kunnen onderzoeken en het feit dat andere getuigen niet gehoord werden, vielen slecht. Dat is ook het geval met Mark Judge, de jeugdvriend van Kavanaugh die volgens Christine Blasey Ford aanwezig was bij de aanranding, maar die niet wou getuigen. Hij heeft wel een brief gestuurd waarin hij stelt dat hij niets weet over de bewuste aanranding. Ook gaf Judge aan dat hij wil meewerken aan een mogelijk onderzoek van de FBI. 

Dat de FBI niet alles heeft kunnen onderzoeken, bepaalde uiteindelijk ook de stem van senator Flake. Flake stemde dan wel in om Kavanaugh aan te bevelen als rechter, maar stelde meteen de voorwaarde dat de stemming in de voltallige Senaat wordt verlaat. Zo kan de FBI een bijkomend onderzoek voeren. 

Wat gebeurt er nu?

De uiteindelijke beslissing over de benoeming van Brett Kavanaugh ligt bij de voltallige Senaat. Die beslissing wordt nu met één week uitgesteld, zodat de FBI voldoende tijd heeft om een onderzoek te voeren. Amerikaans president Trump zou nu zelf op zo'n onderzoek aansturen.

De beslissing van de Senaat is nog onzeker. Naast Jeff Flake zijn er nog twee dissidente Republikeinse vrouwelijke senatoren, Lisa Murkowski uit Alaska en Susan Collins uit Maine. Die hebben in het verleden al tegen Republikeinse voorstellen gestemd en het is niet duidelijk of ze dat nu opnieuw zullen doen. 

Nu kan vicepresident Mike Pence ook nog altijd meestemmen, maar als die vrouwen of mogelijk nog andere Republikeinen het laten afweten, zou Kavanaugh nipt toch geen meerderheid krijgen. In de Senaat is er een licht overwicht van 51 Republikeinen en 49 Democraten.

Meest gelezen