Wat staat er op het spel in de provincie Limburg?

Het staat meestal in de schaduw van de gemeenteraadsverkiezingen maar op 14 oktober krijgt u nog een tweede formulier of stemkaart, namelijk voor de provincieraad. In Limburg is het uitkijken of de bijna traditionele tripartite standhoudt tegen de oprukkende N-VA.

Sinds 2000 al vormen in Limburg de CD&V, SP.A en Open VLD samen de bestendige deputatie. In 2012 haalde de N-VA 17 zetels, ze bleef daarmee maar één zetel onder de CD&V maar werd heel wat groter dan SP.A-Groen (13) en Open VLD (9). Toch werden de Vlaams-nationalisten opnieuw en tot hun woede naar de oppositiebanken verwezen.

Verkeer en veiligheid


De afgelopen zes jaar heeft de provincie verder ingezet op allerlei verkeers- en preventiecampagnes. Elk weekend houden de politiezones afwisselend zogenaamde Slim-acties, de Limburgse versie van de BOB-campagne. Daarnaast zijn er heel het jaar door verkeersthema-acties rond het schoolbegin, fietsverlichting, gordeldracht en kinderzitjes, … Limburg nam ook het initiatief voor de actie ‘Eén dag niet’ waarbij alle politiezones 24 uur lang extra patrouilles en controleacties houden en die nadien door de rest van Vlaanderen is overgenomen.

Limburg heeft de voorbije jaren zijn toeristische troeven nog meer op tafel gegooid. Het fietsroutenetwerk is verder uitgerold en wordt versterkt met extra eyecatchers. Zo is het fietsen door het water in Bokrijk ondertussen al wereldwijd in de aandacht gekomen, en er zijn nog meer projecten in de maak zoals fietsen door de bomen en fietsen door de grotten. Ook het verblijfstoerisme kon op verdere ondersteuning rekenen. Met resultaat want de toeristische cijfers van afgelopen zomer bevestigden dat Limburg na de kust tot tweede belangrijkste toeristische regio van Vlaanderen is uitgegroeid.

Afslanking


De afslanking van de provincies blijft uiteraard ook in Limburg niet zonder gevolgen. Zo moest het Gallo Romeins Museum worden overgedragen aan de stad Tongeren en kwam de provinciale bibliotheek in handen van de stad Hasselt. De provincie kon wel domeinen als Bokrijk en Nieuwenhoven in handen houden, en de site van Dommelhof in Neerpelt wordt verder uitgebouwd met faciliteiten voor G-sporters.

Limburg stond de voorbije jaren geregeld aan de klaagmuur omdat het maar een fractie van de Vlaamse cultuursubsidies kon binnenrijven. Minister Gatz weet dat aan een gebrek aan (goede) dossiers en projecten. Er wordt nu gepoogd een inhaalbeweging uit te voeren met onder meer intendanten. Het provinciebestuur stapte ook mee in het SALK-verhaal dat de sociaal-economische klap van de Ford-sluiting moest opvangen. Een groot deel van de achterstand is nu weggewerkt, maar samen met de andere partners moest de provincie machteloos toekijken hoe de oude mobiliteitsdossiers in oeverloze discussies en procedures blijven verzanden.

Bij de verkiezingen van 14 oktober is het niet alleen uitkijken naar het resultaat van de N-VA, die nog moeilijk kan omzeild worden als ze effectief de grootste partij zou worden. Anderzijds worden de plaatsen ook erg duur. Het aantal provincieraadsleden wordt door de afslanking teruggebracht van 63 naar 31 en het aantal gedeputeerden van 6 naar 4.

 De kandidaat-gedeputeerden


SP.A gooit in district Maaseik huidig gedeputeerde Jean-Paul Peuskens opnieuw in de strijd, Open VLD kiest daar voor Nele Lijnen, terwijl bij CD&V ancien Frank Smeets zijn burgemeesterambities in Pelt laat primeren en plaatsmaakt voor provinciaal voorzitter Steven Matheï. In district Hasselt staat gedeputeerde Ludwig Vandenhove op kop van de SP.A-lijst, hoewel hij liever opnieuw burgemeester van Sint-Truiden zou worden. Bert Lambrechts, rechterhand van Steve Vandeput, doet een gooi bij N-VA, terwijl bij CD&V Hasselts schepen Tom Vandeput zich zeker geroepen voelt om zijn vader op te volgen in de deputatie. 

Ook in het district Tongeren treden enkele bekende namen in de strijd: gedeputeerde Igor Philtjens voert de lijst van Open VLD aan, terwijl ook bij CD&V Inge Moors haar mandaat graag verlengd zou zien. SP.A zet daar Wellens burgemeester en Vlaams parlementslid Els Robeyns tegenover. Hendrik Verbrugge voert de N-VA-lijst aan. Hij voerde de afgelopen zes jaar stevig oppositie tegen de tripartite. Misschien wordt wel de suggestie van Open-VLD opgepikt, waarbij elk van de 4 grote partijen één gedeputeerde zou krijgen …

 

 

 

Meest gelezen