Nicolas Maeterlinck

Wouter Van Besien (Groen): "N-VA begint te zwalpen na een slechte peiling"

Wouter Van Besien, lijsttrekker en kandidaat-burgemeester voor Groen in Antwerpen, wijst een voorzichtige toenaderingspoging af van burgemeester Bart De Wever (N-VA). Volgens een peiling in opdracht van Het Nieuwsblad zou de huidige bestuursploeg van N-VA, CD&V en Open VLD op 14 oktober haar meerderheid verliezen, waarop De Wever heeft aangegeven desnoods toch bereid te zijn om Groen mee aan boord te nemen.

Groen ziet de N-VA helemaal niet zitten als coalitiepartner. Dat heeft Wouter Van Besien in het verleden al duidelijk gemaakt, en dat blijft ook zo. "Ik blijf duidelijk. Een progressieve coalitie in Antwerpen ligt binnen handbereik. Dat is ons enige scenario. De Antwerpenaar beslist. De ommekeer komt eraan", twittert hij.

Als we de peiling in opdracht van Het Nieuwsblad mogen geloven, verliest de huidige bestuursploeg van burgemeester De Wever (N-VA) haar meerderheid in de Scheldestad. Dat betekent dat De Wever zijn huidige centrumrechtse coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD niet kan voortzetten.

Aangezien Groen in de peiling goed scoort, komen de groenen in het vizier als mogelijke coalitiepartner en De Wever geeft dat ook toe, zij het niet van harte. "We besturen nu goed en het zou een goede zaak zijn als we opnieuw met CD&V en Open VLD in zee kunnen gaan, maar behalve VB en PVDA sluiten wij niemand uit", zegt hij aan Het Nieuwsblad.

"N-VA begint te zwalpen na een slechte peiling", twittert Van Besien, die zegt te blijven opteren voor een progressieve coalitie in Antwerpen.

Lees verder onder de tweet.

Enkele maanden geleden dacht De Wever trouwens nog helemaal anders over een mogelijke samenwerking met Groen. "U ziet dat ik nog veel haar op mijn hoofd heb, en er is geen enkel haar dat daaraan denkt", zei hij toen aan VRT NWS.

Meest gelezen