In de stad Poso op Sulawesi is een ziekenhuis geëvacueerd uit vrees voor instorting.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Zware aardbevingen en tsunami treffen het Indonesische eiland Sulawesi, "veel huizen zijn ingestort"

Vanmiddag heeft een reeks van aardbevingen het westen van het eiland Sulawesi dooreen geschud. De zwaarste had een kracht van 7,5 en er was even tsunami-alarm. Dat is intussen wel afgeblazen. Officieel is er sprake van één dode en tien gewonden, maar het werkelijke aantal zal vermoedelijk hoger liggen.

Vorige week werd de streek rond Palu in het noordwesten van Sulawesi getroffen door een aardbeving. Vanochtend en vanmiddag was er een nieuwe reeks aardbevingen. Twee daarvan waren bijzonder krachtig.

Na een eerste beving met magnitude 6 waren er al zeker huizen ingestort en een dode, maar kort daarop was er een aardbeving van 7,5 op een diepte van slechts 10 kilometer. Een aardbeving van die magnitude kan een verwoestende impact hebben.

Volgens de eerste berichten zijn er in het westen en centrum van Sulawesi veel huizen ingestort en brak er paniek uit. Op Twitter circuleert ook een video van een krachtige tsunami die de stad Palu getroffen zou hebben. Daarop is te zien hoe mensen in paniek wegvluchten en hoe huizen worden weggespoeld. Elders zou een schip op het land zijn gegooid.

Vele informatie is er niet, in het  getroffen gebied is de stroom uitgevallen evenals de meeste telecommunicatie. Bovendien is het nacht in Indonesië.

Palu is de hoofdstad van de provincie Centraal-Sulawesi en er wonen meer dan 350.000 mensen. Ook de nabijgelegen stad Donggola zou door een tsunami getroffen zijn. De aardbeving was zo krachtig dat ze gevoeld werd in het eiland Borneo aan de overkant van de Straat van Makassar.

Op onderstaande beelden kan u een grote golf zien inslaan op de stad Palu: 

Sulawesi is een van de grotere eilanden in Indonesië. Er wonen meer dan 18 miljoen mensen, verspreid over verschillende etnische en religieuze groepen. Economisch is het vooral van belang voor bos- en landbouw met uitvoer van rijst, koffie en mineralen. Er is ook toerisme in de binnenlanden naar de aparte cultuur van het Toraja-volk.

Enkele maanden geleden is een groot deel van het eiland Lombok ten zuiden van Sulawesi verwoest door een reeks zware aardbevingen, waarvan de zwaarste een magnitude van 7 had. Daarbij zijn meer dan 500 doden gevallen. Ook op het naburige eiland Bali waren er toen twee doden.

Meest gelezen