Videospeler inladen...

Catalaanse separatisten raken slaags met de politie in Barcelona

Twee dagen voor de verjaardag van het referendum over Catalaanse onafhankelijkheid zijn separatisten in Barcelona slaags geraakt met de Catalaanse politie. De zogenoemde Mossos d'Esquadra probeerden een cordon te vormen tussen de separatisten en een betoging ter ondersteuning van de Nationale Politie en de Guardia Civil, maar werden bestookt met verf en eieren. Er is sprake van 14 gewonden.

Er waren een 6.000-tal separatistische betogers. Een aantal onder hen probeerden met geweld het politiecordon te doorbreken. De Mossos stelden zich op om een pro-Spaanse betoging te beschermen ter ere van het optreden van de Policia Nacional en de Guardia Civil tijdens het referendum. Volgens de pro-Spaanse betogers verdienen de agenten van die korpsen een loonsverhoging voor hun optreden.

Bij het hardhandige optreden van de Spaanse politiediensten vielen vorig jaar en 1.000-tal gewonden. Zowel de Policia Nacional als de Guardia Civil zijn mede daardoor weinig geliefd in Catalonië.

Overmorgen is de eerste verjaardag van het als ongrondwettelijk beschouwde onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië. Dat leidde uiteindelijk tot een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring , waarop de  regering in Madrid besliste om Catalonië onder curatele  te plaatsen. Een aantal Catalaanse ministers belandden in de gevangenis, maar onder meer regionaal premier Carles Puigdemont kon ontkomen naar het buitenland.

Na verkiezingen werd een nieuwe regionale regering gevormd, waarop Madrid de curatele ophief. Maar ook de nieuwe regionale premier Quim Torra houdt vast aan het recht op zelfbeschikking van de Catalanen.

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP OR LICENSORS
AFP or licensors

Meest gelezen