De Wever en Van Besien stappen niet in meerderheid met Peeters als burgemeester

Noch Antwerps N-VA-lijsttrekker Bart De Wever, noch Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien zijn van plan het burgemeesterschap aan CD&V-kandidaat Kris Peeters te gunnen. Dat zeggen ze in een dubbelinterview in Het Nieuwsblad. De Wever noemt Peeters' recente uitspraak, dat hij zelfs met 5 procent van de stemmen op de sjerp aast, "er helemaal over". "Daarover zijn we het dan eens", zegt Van Besien.

Eerder van de week liet CD&V-lijsttrekker Kris Peeters in "Gert Late Night" een opvallende uitspraak noteren. Stel dat hij 5 procent van de stemmen zou halen, maar wel de sleutel van de Antwerpse coalitie in handen zou krijgen. Zou hij de sjerp opeisen als pasmunt? "Dat is aan de lage kant. Maar als men u absoluut nodig heeft, als je in de situatie zit dat je veel kunt vragen, dan zou dat kunnen (...) Ik ga het zeker hard spelen."

Een uitspraak die deining veroorzaakte en ook bij N-VA-burgemeester en lijsttrekker Bart De Wever en Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien niet in goede aarde is gevallen. "Dat hij zelfs met 5 procent van de stemmen op de sjerp aast, is er helemaal over", zegt De Wever. "Daarover zijn we het dan eens", aldus Van Besien.

Van Besien wijst erop dat het logisch en een traditie is dat in Antwerpen de grootste meerderheidspartij de burgemeester levert. "Met CD&V weet je bovendien niet wat je in huis haalt", reageert De Wever. Van Besien: "Ze zeggen zelf dat ze na de verkiezingen wel zullen zien aan wiens locomotief ze hun kar hangen. Hun kiezers weten niet waar hun stem naartoe gaat."  

N-VA en Groen samen in een coalitie?

Welke coalitie treedt na 14 oktober aan op het Schoon Verdiep? Volgens een peiling die Het Nieuwsblad liet uitvoeren, zou de N-VA in Antwerpen 8 procent verliezen ten opzichte van 2012. Vlaams Belang, Groen en PVDA gaan erop vooruit. De kans dat De Wever in zee moet met een linkse partij als hij burgemeester wil blijven, is niet onbestaande. Maar hoe realistisch is dat?

De Wever laat in de krant de deur op een kier. "Wij besturen nu goed en het zou een goede zaak zijn als we opnieuw met CD&V en Open VLD in zee kunnen gaan, maar behalve VB en PVDA sluiten wij niemand uit. Een stad als Antwerpen mag je niet onbestuurbaar laten, ook al is het water heel diep."

Maar Van Besien sluit die deur meteen: "In de peiling verliest de huidige coalitie haar meerderheid en zeker N-VA krijgt een flinke klap. Maar onze ideeën over duurzame mobiliteit en betaalbaar wonen zijn zo verschillend dat het eenvoudigweg nooit zal lukken. Wij zullen niet samen besturen."

Meest gelezen