AP2010

Elon Musk uit raad van bestuur bij Tesla na een schikking met de Amerikaanse beurswaakhond

Elon Musk en Tesla hebben een schikking getroffen met de Amerikaanse beurswaakhond SEC.  Musk moet binnen de 45 dagen zijn functie als voorzitter van de raad van bestuur opgeven en een boete van 20 miljoen dollar betalen uit eigen zak. Ook Tesla moet 20 miljoen dollar ophoesten en twee nieuwe onafhankelijke bestuurders aanduiden. Musk was aangeklaagd voor fraude na een dubieuze tweet.

De SEC had Musk donderdag aangeklaagd op verdenking van misleiding van beleggers wegens een reeks "roekeloze en onware" berichten op Twitter.

Zo tweette hij vorige maand dat hij werkte aan een privatisering van Tesla. Vooral een berichtje dat de financiering voor het van de beurs halen van Tesla al rond zou zijn, veroorzaakte ophef. Hij schreef toen voor 420 euro dollar per aandeel Tesla van de beurs te halen.

De tweets brachten een run op de aandelen van Tesla teweeg, al waren er direct al vragen over de wijze waarop het nieuws werd gedeeld en vooral over de geringe onderbouwing. Toen er een toelichting kwam bleek de onderbouwing te rammelen, waarop de aandelen fors inleverden.

De berichten bleek later voorbarig te zijn. Het privatiseringsplan is inmiddels ingetrokken.

Minder verrassende tweets

De SEC startte een onderzoek omdat Musk zich mogelijk schuldig had gemaakt aan fraude en het manipuleren van de beurskoers. Musk noemde dat een "ongerechtvaardigde procedure van de SEC".Maar nu is er dus een schikking.

Musk moet binnen 45 dagen aftreden als voorzitter van de raad van bestuur en mag die functie de komende drie jaar niet meer uitvoeren. Hij blijft wel CEO van Tesla. Daarnaast moet zowel Tesla als Musk zelf een boete van 20 miljoen dollar betalen. Dat geld gaat naar investeerders die schade hebben geleden. Ook zouden er minder verrassende tweets van Musk mogen verschijnen omdat hij zich voortaan moet houden aan de communicatiestrategie van Tesla als hij over de onderneming twittert.

De schikking die hij nu trof, moet nog worden goedgekeurd door een rechter.

Meest gelezen