Hallo Meneer de Uil!: "De fabeltjeskrant" bestaat 50 jaar

Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat de 1e aflevering van "De fabeltjeskrant" op tv kwam in Nederland. Een halve eeuw later is het nog steeds 1 van de meest iconische kinderprogramma's die de Lage Landen hebben voortgebracht.

Juffrouw Ooievaar, Bor de Wolf, de gebroeders Ed, Willem Bever, Meneer de Raaf en natuurlijk Meneer de Uil: op 29 september 1968 was deze olijke bende van vilt voor het eerst op televisie te zien in de eerste uitzending van "De fabeltjeskrant" van de NTS (vandaag de NOS).

"De fabeltjeskrant" was een kinderprogramma van enkele minuten dat het wel en wee van de dieren van het zogenoemde Grote Dierenbos in beeld bracht. Het scenario was regelmatig met verwijzingen naar de politiek of andere maatschappelijke innuendo's doorspekt zodat het ook volwassenen stof tot nadenken gaf.

Verspreid over de jaren 60, 70, 80 en 90 verschenen meerdere seizoenen van "De fabeltjeskrant" op verschillende netten. De serie scoorde ook in het buitenland goed met vertalingen in tal van talen.

Volgend jaar komt na zowat een kwarteeuw een gloednieuw seizoen van "De fabeltjeskrant" uit. Deze keer laten de makers de poppen van vilt achterwege en kiezen ze voor een digitale versie van de dieren. Onder meer een bedrijf uit Gent werkt aan de productie mee:

Videospeler inladen...

Leen Valkenier was in 1968 de drijvende kracht achter "De fabeltjeskrant". Hij was een scenarist uit Rotterdam en baseerde zich op de verhalen van personages van de Franse schrijver Jean de La Fontaine uit de 17e eeuw. Toch ging het programma al snel een eigen koers varen.

Ook vrienden en kennissen uit Rotterdam gaven Valkenier inspiratie voor "De fabeltjeskrant". Afgelopen voorjaar sprak de NOS nog met Jan Straaijer die aan de basis van Meneer de Uil zou hebben gelegen:

In Rotterdam opent vandaag "Fabeltjesland" de deuren, een tentoonstelling over 50 jaar "De fabeltjeskrant". Alle informatie staat te lezen op de website van LP2.

Gisteren was Elsje Scherjon te horen in "Nieuwe feiten" op Radio 1. Zij sprak destijds een hele resem stemmen van personages van "De fabeltjeskrant" in, waaronder die van Juffrouw Ooievaar. Dat gesprek kan u hieronder beluisteren:

Meest gelezen