Videospeler inladen...

"Ik wou dat hij mijn woede voelde": het verhaal van de vrouwen die senator Flake in de lift voor het blok zetten

Anna Maria Archila en Maria Gallagher: zo heten de vrouwen die de Republikeinse senator Jeff Flake in een lift in de hoek dreven nadat hij had gezegd dat hij de benoeming van Brett Kavanaugh tot rechter in het Hooggerechtshof van de VS zou goedkeuren. De beelden gingen de wereld rond, dit is hun verhaal.

Een senator die een controversieel besluit had genomen en 2 furieuze slachtoffers van seksueel geweld voor de schuifdeuren van een lift in het Capitool in Washington D.C.: meer was gisteren niet nodig voor 1 van de meest beklijvende taferelen in de recente geschiedenis van de Amerikaanse politiek. De camera's van CNN stonden erbij en keken ernaar.

Die senator, dat was de Republikein Jeff Flake van Arizona en lid van de Senaatscommissie die later op de dag over de benoeming van Brett Kavanaugh tot rechter in het Hooggerechtshof van de VS zou stemmen. De 10 Democratische senatoren in die commissie zouden sowieso tegen stemmen, van 10 Republikeinse senatoren viel te verwachten dat ze Kavanaugh groen licht zouden geven. Enkel Flake zat op de wip.

Die 2 vrouwen, dat waren Anna Maria Archila (foto bovenaan) en Maria Gallagher. Al verschillende dagen vertoefden ze in de Amerikaanse hoofdstad om tegen de benoeming van Kavanaugh te protesteren. Archila woont in Queens in New York waar ze het Center for Popular Democracy leidt, een liberale organisatie die ijvert voor democratie en gelijkwaardigheid. Ook Gallagher woont in New York.

Seksueel geweld

Zowel Archila als Gallagher zegt dat ze zelf een slachtoffer van seksueel geweld zijn, een ervaring die ze tot gisteren met bijna niemand hadden gedeeld. Toen ze hoorden dat Flake had beslist de benoeming van Kavanaugh goed te keuren, konden ze zich niet langer bedwingen en zochten ze hem op. 

De vrouwen troffen Flake in een lift waar een cameraploeg van CNN hem aan de tand voelde over zijn besluit. Zonder aarzelen onderbraken ze het gesprek en wierpen ze de senator hun grieven in het gezicht (zie video onder).

"Maandag stond ik voor uw kantoor en vertelde ik mijn verhaal van seksueel geweld", zei Archila. "Ik deed dat omdat ik de waarheid in het verhaal van dr. Ford herkende", verwees ze naar de vrouw die Kavanaugh van aanranding beschuldigt.

Videospeler inladen...

"Ik heb 2 kinderen. Ik kan me niet inbeelden dat ze de volgende 50 jaar iemand in het Hooggerechtshof hebben die is beschuldigd van aanranding van een jong meisje. Wat ben je aan het doen, meneer?"

"Ik ben seksueel aangerand en niemand geloofde mij", trad Gallagher haar prompt bij. "Ik vertelde het aan niemand en nu vertelt u alle vrouwen dat ze er niet toe doen, dat ze gewoon moeten zwijgen omdat u hen gewoon zal negeren als ze u vertellen wat hen is overkomen."

"Dat is wat mij is overkomen en dat is wat u aan alle vrouwen in Amerika vertelt, dat ze er niet toe doen. Ze moeten het gewoon voor zich houden omdat u die man alsnog aan de macht helpt nadat ze u de waarheid hebben verteld."

De houding van Flake sprak boekdelen. De senator staarde voortdurend naar de grond en kon het niet opbrengen Archila of Gallagher aan te kijken, zelfs al vroegen ze hem dat te doen. Het schouwspel ging nog minutenlang door waarbij journalisten Flake herhaaldelijk om een reactie vroegen, zonder resultaat. Hij wou enkel kwijt dat hij naar de Senaatscommissie moest terugkeren.

"Collectieve inspanning"

"Ik wou dat hij mijn woede voelde", citeert The New York Times Archila. "Het was een uitbarsting van frustratie, razernij, verdriet en woede", blikt ze bij de BBC op het moment terug. "Ik denk dat hij de confrontatie met de emoties moest aangaan en zijn eigen beslissingen opnieuw onder de loep moest nemen."

"Dit is echt het resultaat van de collectieve inspanning van ons allen om te garanderen dat ons land de ogen niet afwendt van de duisternis en de schaamte van seksueel geweld en van een cultuur die het toelaat door de overlevenden te negeren."

Senator Flake.
AFP or licensors

FBI

Enkele uren na de confrontatie in de lift, keurde Flake de benoeming van Kavanaugh zoals hij had aangekondigd goed tijdens de stemming in de Senaatscommissie. Hij hielp zijn partijgenoten zo aan een nipte meerderheid van 11 stemmen vóór en 10 stemmen tegen.

Flake verbond evenwel een belangrijke voorwaarde aan zijn stem: de stemming in de voltallige Senaat zal pas over een week plaatsvinden zodat de FBI de kans krijgt om een onderzoek naar het verleden van Kavanaugh te doen.

Dat laatste was een belangrijke eis van de Democraten, een eis waaraan de Republikeinen lange tijd niet wilden voldoen. Dankzij Flake zal dat onderzoek dan toch plaatsvinden. De grote vraag is nu of hij zijn voorwaarde sowieso had gesteld, dan wel of de tussenkomst van Archila en Gallagher hem over de streep heeft getrokken. In dat laatste geval hebben de 2 vrouwen de geschiedenis van de VS mogelijk in een andere richting geduwd, zoals sommige Amerikaanse media stellen.

CNN heeft de integrale confrontatie tussen Archila en Gallagher enerzijds en Flake anderzijds op YouTube geplaatst. Die video kan u hieronder bekijken:

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen