Marty Balin, oprichter van Jefferson Airplane, overleden

Marty Balin, een van de oprichters van de baanbrekende Amerikaanse rockgroep Jefferson Airplane, is overleden. Hij werd 76. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.

Balin stond in 1965 als zanger en gitarist aan de wieg van Jefferson Airplane. Hun tweede album, "Surrealistic Pillow" uit 1967, vormde de grote doorbraak voor de band, die bekend werd door zijn kenmerkende psychedelische sound. Enkele bekende hits: "White Rabbit", "Miracles" en "Somebody To Love". Jefferson Airplane speelde onder meer op de beroemde festivals Monterey (1967), Woodstock (1969) en Altamont (1969).

In 1971 stapte Marty Balin uit Jefferson Airplane. Doorheen de jaren veranderde de bezetting van de groep verschillende keren en gingen ze door het het leven als Jefferson Starship. Van 1974 tot 1978 voegde Balin zich daarbij, om nadien solo te gaan. In 2008 nam Balin definitief afscheid van de muziek.

Marty Balin is donderdag overleven in Tampa, Florida. Hij is 76 jaar geworden, de doodsoorzaak is niet bekendgemaakt. In 2016 onderging hij een openhartoperatie.

Grace Slick, de zangeres van "White Rabbit" en "Somebody to love", heeft op Twitter gereageerd op het overlijden van Balin. "We hebben een echte legende verloren. Marty Balin hielp bij de start van een revolutie die nog altijd voortduurt."

"Somebody to love"

"White Rabbit"

Meest gelezen