Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Noord-Korea in de VN: "VS-sancties vergroten ons wantrouwen"

Noord-Korea zal geen werk maken van de ontmanteling van zijn kernwapens als de Verenigde Staten zo wantrouwig blijft tegenover het regime in Pyongyang. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Ri noemt de diplomatieke ontwikkelingen van het afgelopen jaar "een doorbraak", maar voegt er meteen aan toe dat de Verenigde Staten en Noord-Korea eerst meer vertrouwen moeten opbouwen. Pas dan kan de gezamenlijke verklaring van de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in de praktijk worden omgezet.

"Zonder enig vertrouwen in de Verenigde Staten, zal er geen vertrouwen zijn in onze nationale veiligheid en onder zulke omstandigheden zullen we geenszins onszelf eerst unilateraal ontwapenen", aldus Ri Yong Ho. De Amerikaanse sancties tegen zijn land, die nog altijd van kracht zijn, voedt volgens hem het wantrouwen van Noord-Korea.

Pyongyang had al aangegeven bereid te zijn het nucleair programma af te bouwen, maar sinds de top tussen Trump en Kim Jong-un in Singapore, in juni, zijn geen grote vorderingen meer geboekt.  Eerder deze week kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo aan dat hij in oktober naar Pyongyang reist voor gesprekken over nucleaire ontwapening en over een eventuele tweede top tussen Trump en Kim Jong-un. Afgelopen week heeft Pompeo ook gezegd dat de sancties tegen Noord-Korea moeten worden voortgezet.

Meest gelezen