Schilderij van Vlaamse barokschilder Frans Francken II haalt tienmaal geschatte waarde op veiling in Troyes

Op een veiling in de Franse stad Troyes is het schilderij "De doortocht door de Rode Zee" van de Vlaamse barokschilder Frans Francken II voor 1,5 miljoen euro onder de hamer gegaan. Dat is tienmaal meer dan was geschat.

Het werk "De doortocht door de Rode Zee" van de Vlaamse kunstschilder Frans Francken II is bij een veilinghuis in de Franse stad Troyes onder de hamer gegaan voor nagenoeg anderhalf miljoen euro. Dat is zowat tienmaal meer dan oorspronkelijk was geschat. 

Het werk heeft wereldwijd de aandacht van kopers getrokken. Het heeft dan ook de internationale prijs van 1.488.000 euro gehaald.

Veilingmeester Thierry Pomez

"Het werk werd bewaard door een familie uit de streek", zegt veilingmeester Thierry Pomez, "en het heeft wereldwijd de aandacht van kopers getrokken. Het heeft dan ook de internationale prijs van 1.488.000 euro gehaald".

De identiteit van de koper is niet vrijgegeven. Het veilinghuis meldt enkel dat het om een Europese verzamelaar gaat.

Frans Francken II (1581-1642) was een telg van een familie die in de 16e en 17e eeuw niet minder dan elf kunstschilders voortbracht.  Hij ging zich bekwamen in Rome en was gespecialiseerd in mythologische en bijbelse taferelen en genrestukken. In 1605 werd Frans Francken II lid van het Antwerpse Sint-Lucasgilde.  Later werd hij er zelfs voorzitter van.

Zijn schilderijen zijn meestal kabinetstukken van een klein formaat. "De doortocht door de Rode Zee" is een groot werk voor zijn doen: het meet 1,2 bij 2,1 meter. 

Het eeuwige dilemma van de mensheid, de keuze tussen deugd en ondeugd", Frans Francken II (1633).

In 2010 verwierf het Museum of Fine Arts in Boston een ander groot werk van Frans Francken II op een veiling in Wenen. "Het eeuwige dilemma van de mensheid, de keuze tussen deugd en ondeugd" (1633) haalde toen tot ieders verbazing de hoge prijs van 7 miljoen euro. 

Zijn oudste bekende doek is de "Kruisiging" (1606), nu te zien in het Belvedere te Wenen. In het Rijksmuseum in Amsterdam is zijn "Allegorie van de troonsafstand van Keizer Karel V in Brussel" (1630-1640) te bewonderen.

Meest gelezen