AFP or licensors

Braziliaanse presidentskandidaat Bolsonaro uit ziekenhuis

De Braziliaanse uiterst rechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro, de favoriet bij de verkiezingen op 7 oktober, heeft het ziekenhuis zaterdag verlaten. Hij was gewond geraakt bij een mesaanval tijdens een campagnebijeenkomst op 6 september, in Juiz de Fora.   

De extreemrechtse gewezen militair wou zaterdag onmiddellijk naar Rio de Janeiro vliegen, waar hij woont. Het is nog onduidelijk of de 63-jarige politicus in de laatste week voor de presidentsverkiezingen nog in het openbaar zal verschijnen.

Tijdens een verkiezingsrally in Juiz de Flora begin deze maand kreeg Bolsonaro een messteek in zijn buik. Hij werd geraakt aan zijn ingewanden en moest meerdere operaties ondergaan. Bolsonaro hield aan de steekpartij verschillende darmperforaties en bloedingen over. Zijn toestand was lange tijd kritiek en hij verloor maar liefst twee liter bloed.

De uiterst rechtse Bolsonaro staat hoog in de peilingen voor de presidentsverkiezingen van 7 oktober, vooral vanwege zijn standpunt dat er veel harder moet worden opgetreden tegen criminaliteit. Maar er is ook veel protest. Tegenstanders zijn boos vanwege positieve uitspraken die hij deed over de militaire dictatuur in Brazilië. Ook deed Bolsonaro uitspraken die werden gezien als vrouwonvriendelijk en werd hij beschuldigd van racisme.

Zaterdag kwamen in verscheidene Braziliaanse steden, waaronder Sao Paulo, Rio de Janeiro en Salvador da Bahia, nog duizenden mensen op straat om te betogen tegen de extreemrechtse Bolsonaro. Ze uitten hun ongenoegen over zijn "racistische, seksistische en homofobe" uitspraken.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen