AFP or licensors

Linkse oppositie probeert zichzelf weer op de kaart te zetten in Italië

In de Italiaanse hoofdstad Rome hebben enkele tienduizenden aanhangers van de Partito Democratico (PD) betoogd op de Piazza del Popolo. Het is de eerste keer dat de linkse oppositiepartij haar aanhang bijeenroept sinds de verkiezingsnederlaag die ze enkele maanden geleden heeft geïncasseerd.

Bij de verkiezingen van maart leed de partij van toenmalig partijleider en oud-premier Matteo Renzi een smadelijke nederlaag: ze haalde nog amper 18,7 procent van de stemmen, een historisch laagterecord. De winnaars van de verkiezingen, de populistische Vijfsterrenbeweging van Luigi di Maio en de extreemrechtse Lega van Matteo Salvini, konden enkele maanden later eindelijk een regering vormen.

Sindsdien ligt de PD in de politieke lappenmand. Oud-premier Renzi zette en stap opzij en voorlopig wordt de partij geleid door Maurizio Martina. Tijdens een toespraak haalde die fors uit naar de regering. "Ze lijken wel geobsedeerd om een vijand te vinden in plaats van oplossingen", aldus Martina.

"Dank aan jullie allen", twitterde de partij na de betoging op de Piazza del Popolo. "Dit is een plein van democratische bewustwording."

Meest gelezen