Luchtverkeersleider wordt nationale held na aardbeving in Sulawesi

Een luchtverkeersleider op de luchthaven van Palu is uitgeroepen tot nationale held in Indonesië. Toen de eerste aardschokken zich lieten voelen, is de man op post gebleven in de verkeerstoren van de luchthaven om een laatste vliegtuig veilig te laten opstijgen. De 21-jarige Anthonius Gunawan Agun heeft het niet overleefd.

Volgens een verantwoordelijke van de luchthaven van Palu weigerde de verkeersleider zijn werkpost te verlaten zolang een Boeing 737 niet vanop de luchthaven was kunnen opstijgen. Volgens een woordvoerder van de luchtverkeersleiding gaf hij de piloot toelating om op te stijgen op het moment dat de aarde begon te beven. 

De beving werd alsmaar krachtiger, waardoor het luchthavengebouw gedeeltelijk instortte. De onfortuinlijke luchtverkeersleider is van de verkeerstoren vier verdiepingen naar beneden gesprongen en brak daarbij beide benen. Daardoor ontstonden interne bloedingen die de man niet heeft overleefd.

De Indonesische luchtvaartautoriteiten hebben Anthonius Gunawan Agun wegens zijn toewijding postuum promotie gegeven.

Meest gelezen