Videospeler inladen...

Referendum over nieuwe naam voor Macedonië wellicht een maat voor niets

Het lijkt erop dat het referendum over een nieuwe naam voor de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM) ongeldig zal zijn. Een half uur voor het sluiten van de stemlokalen was maar 34 procent van de kiesgerechtigden zijn stem komen uitbrengen. Voor een rechtsgeldig referendum moet 50 procent van de kiezers zijn stem komen uitbrengen.

Op basis van 85 procent van de stemlokalen was 34 procent komen stemmen, een half uur voor het sluiten van  de stemlokalen. Dat heeft Olivier Derkoski bevestigd, het hoofd van de Macedonische kiescommissie. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat na dat laatste half uur de nodige 50 procent van de kiezers zal zijn komen opdagen. 

Nog volgens de kiescommissie heeft 90 procent van wie is gaan stemmen voor de nieuwe naam Noord-Macedonië gekozen.

Zelfs al is het referendum ongeldig, dan nog heeft het parlement een uitweg: omdat de stemming niet bindend maar "adviserend" is, kan het met een tweederdemeerderheid het akkoord met Griekenland over de nieuwe naam alsnog goedkeuren. Maar 69 van de 120 parlementsleden hebben zich onlangs positief over dat akkoord uitgelaten, terwijl er 80 nodig zijn. Ook dat scenario lijkt dus niet gemakkelijk. 

De oppositie wijst de nieuwe staatsnaam Noord-Macedonië af omdat de nationale identiteit van Macedonië volgens haar dan wordt opgegeven.

De "overgrote meerderheid" heeft voor lidmaatschap van het land bij de NAVO en de EU gestemd, reageert premier Zoran Zaev. Nu moet "deze wens in politieke activiteit door het parlement omgezet worden". Indien de oppositie haar toestemming weigert, zullen er vervroegde verkiezingen komen, kondigt Zaev aan. "Ik zal het land verder besturen en Macedonië wordt lid van de NAVO en de EU".

Meest gelezen