Videospeler inladen...

Gwendolyn Rutten: "We moeten uit de energiefactuur halen wat er niet in thuishoort" 

"We moeten uit de energiefactuur halen wat er niet in thuishoort, om zo de prijs te doen dalen." Dat zegt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten in "De zevende dag". Voor een verlaging van de btw op elektriciteit is ze minder te vinden.

"De energiefactuur is te hoog. Het is niet logisch dat je voor dezelfde energie bij ons meer betaalt dan in het buitenland", zegt Rutten. "Er moet dringend eens bekeken worden wat in die factuur zit. Wat er niet in thuishoort, moeten we eruit halen. Dan kunnen de kosten naar omlaag."

Rutten verwijst onder meer naar distributiekosten, isolatiepremies en kosten voor dienstverlening, zoals de straatverlichting. De prijs van elektriciteit maakt namelijk maar voor ongeveer 20 procent deel uit van de energiefactuur. De rest zijn allerlei heffingen. "Wat er wel in thuishoort, dat is je verbruik, dat heb je zelf in de hand", aldus Rutten.

Een verlaging van de btw van 21 naar 6 procent, zoals onder meer de SP.A voorstelt, daar is Rutten minder voor te vinden. Te duur, zo zegt ze. "Ik laat alle mogelijkheden open, maar laat ons niet holderdebolder honderden miljoenen zomaar in één keer gaan toveren."

Volgens de Open VLD-voorzitter maakt de huidige problematiek duidelijk dat kernenergie een aflopend verhaal is. Ze steunt ook het idee voor een eventuele claim tegen uitbater van de kerncentrales Engie Electrabel. Zo vraagt ze zich onder meer af waarom het onderhoud niet vroeger, in de zomer, is uitgevoerd. "We laten niet met onze voeten spelen", besluit ze.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen