Videospeler inladen...

Topman Engie Electrabel over dreigend stroomtekort: "We worden niet rijker, we worden alleen maar armer"

Engie Electrabel doet niet aan marktmanipulatie en boekt geen forse winsten door het dreigende stroomtekort. Dat zegt topman Thierry Saegeman in "De zevende dag" in een reactie op voorzitter John Crombez van de SP.A die stelt dat het bedrijf "aan het cashen is".

Profiteert Engie Electrabel van het dreigende stroomtekort omdat de prijs van elektriciteit op de factuur van de consument hierdoor de hoogte in gaat? Neen, zegt chief nuclear officer van de energieleverancier Thierry Saegeman vandaag stellig in "De zevende dag" op Eén.

Vrijdag beweerde voorzitter John Crombez van de SP.A in "Terzake" dat Engie Electrabel wel degelijk "aan het cashen is" omdat het bedrijf elektriciteit duur kan verkopen op een markt waarin het sowieso al (te) sterk staat, maar volgens Saegeman is daar niks van aan.

"De elektriciteit die we vandaag aan onze klanten leveren, hadden we graag met onze kerncentrales opgewekt", zegt hij. "Omdat die niet draaien, moeten we die elders gaan kopen. De prijzen zijn het afgelopen jaar sterk gestegen, terwijl we met onze klanten al 1 of 2 jaar geleden een prijs hebben afgesproken."

"De dure elektriciteit die we nu inkopen, leveren we hierdoor aan een lagere prijs aan onze klanten. Wij zijn een commercieel bedrijf en de eerste economische impact van dit alles is voor ons. Wij maken honderden miljoenen euro's verlies. Daarom frons ik de wenkbrauwen als ik Crombez hoor."

"We ontkennen formeel elke aantijging rond marktmanipulatie. We worden niet rijker, we worden alleen maar armer. Dat doen we omdat nucleaire veiligheid onze eerste prioriteit is. We zijn een nucleaire operator en dan komt nucleaire veiligheid eerst, voor elk economisch motief."

Saegeman merkt tot slot aan dat de eigenlijke energie slechts een deel van de factuur van de consument vormt. "Slechts een kwart van de factuur is energie. De rest zijn taksten, toeslagen en btw."

Crombez is alvast niet onder de indruk van de uitspraken van Saegeman. "Wie hecht nog geloof aan beweringen van de Electrabeltop?", schrijft hij op Twitter. "Enige zeker feit is dat gezinnen 300 euro meer betalen dan 4 jaar geleden."

Meest gelezen