Videospeler inladen...

Balans na tsunami op Sulawesi loopt op tot 832 doden, vrees voor duizenden slachtoffers

Na de zware aardbeving en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi zijn nu al meer dan 832 doden gevallen. Dat blijkt uit een nieuwe balans, meteen een verdubbeling van het laatste officiële cijfer van afgelopen nacht. "De omvang van de ramp is veel groter dan we dachten," zegt het Indonesische rampenbestrijdingsagentschap. De meeste slachtoffers komen uit de stad Palu. Contact met verder afgelegen gebieden is er nauwelijks, de overheid vreest dat het aantal slachtoffers in de duizenden kan oplopen. Het ziet er niet naar uit dat er Belgen vermist of gewond zijn.

Sulawesi werd vrijdag door elkaar geschud door twee aardbevingen. De eerste aardschok had een kracht van 5.9, de tweede 7.4. Daarop spoelde een krachtige, metershoge tsunamigolf over de westkust van het eiland en richtte een enorme ravage aan.

De eerste nieuwsberichten tonen vooral de zwaar getroffen kuststad stad Palu (zie kaart onder). Door geblokkeerde wegen is het moeilijk om reddingsmateriaal ter plaatse te krijgen. Onder meer een winkelcentrum en twee hotels zijn ingestort, mogelijk zitten daar nog heel wat mensen vast. Van onder het puin is geschreeuw om hulp te horen. Reddingswerkers ruimen brokstukken met de blote hand, in de hoop om nog overlevenden te vinden.

Het cijfer over doden en gewonden loopt heel snel op. Volgens het nationionale rampenbestrijdingsagentschap zijn er nu al 832 doden geteld. De vorige balans had het over iets meer dan 420 doden. "Het gaat nu wel hard", zegt correspondent Michel Maas. "Er komen steeds meer zoekteams en er komt ook meer materiaal toe."

De cijfers komen voorlopig bijna alleen uit Palu. Op het moment van de aardbeving woonden honderden mensen er een festival op het strand bij. Met verder afgelegen steden en districten zoals Donggala, Sigi, Mamuju en Bouttong is nog steeds alle contact verbroken. De toegangswegen zijn vernield, bruggen zijn ingestort, er zijn aardverschuivingen en modderstromen. Bovendien is er nauwelijks stroom, waardoor communicatie niet mogelijk is.

Het is dus niet duidelijk wat de tsunami daar aangericht heeft, al is het volgens Maas wel duidelijk dat "ook het achterland zwaar getroffen is en dat daar ook veel slachtoffers zijn". Tv-beelden toonden vernielde gebouwen in Donggala, en gebieden die eens land waren, maar nu overspoeld zijn met water. Het rampenbestrijdingsagentschap hoopt dat internationale satellietbeelden hen kunnen helpen om de schade in kaart te brengen en humanitaire hulp voor te bereiden.

Hoe dan ook wordt gevreesd dat het dodental nog fors kan oplopen.  "We zijn er nog lang niet, is de boodschap die op de persconferentie gegeven werd. Hoe langer we zoeken, hoe meer we vinden, en waar we gaan eindigen, dat weet niemand", zegt Maas. Eerder had vicepresident Jusuf Kalla de vrees uitgesproken dat het aantal slachtoffers mogelijk tot in de duizenden loopt.

Geen vermiste of gewonde Belgen

Onder de vele vermisten zijn ook vijf buitenlanders, onder wie drie Fransen. Vermiste of gewonde Belgen zijn er voorlopig niet. Er was één Belgische toerist in Palu, maar die is ongedeerd gebleven en intussen gerepatrieerd naar Jakarta.

Buitenlandse Zaken heeft weet van 16 Belgen die zich op het eiland Sulawesi bevonden. Zij zijn allemaal gecontacteerd via e-mail of sms. Van enkelen is nog geen reactie gekomen, maar zij bevinden zich normaal gezien ver van het rampgebied.

Rode Kruis-Vlaanderen opent intussen een rekeningnummer voor hulp aan de slachtoffers. Giften kunnen op rekeningnummer BE53 0000-0000-5353. Eerder heeft ook Unicef België al een oproep voor giften gelanceerd.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen