foto Peter Hilz (C)

Opgelet! Brussel binnenrijden met vervuilende diesel? 350 euro boete

Wie vanaf vandaag het Brussels gewest binnenrijdt met een vervuilende dieselauto, riskeert een boete van 350 euro. Vandaag eindigt namelijk de overgangsperiode van 9 maanden voor de lage emissiezone in Brussel.

Vandaag loopt de overgangsperiode van negen maanden af voor de lage emissiezone (LEZ) in het Brussels Gewest. Dat betekent dat je een boete van 350 euro riskeert als je rijdt met de meest vervuilende dieselvoertuigen met normen Euro 0 en Euro 1.

Er is wel een 'latentieperiode' van drie maanden voorzien zodat je niet meerdere boetes moet betalen en tijd hebt om je voertuig te vervangen of een alternatieve verplaatsingswijze te zoeken.

Auto's zullen worden gecontroleerd met slimme camera's die verspreid staan over heel Brussel

Vanaf begin volgend jaar worden de normen zelfs nog verstrengd. Dan geldt er ook een verbod op dieselwagens met euronorm 2 en op benzinewagens met euronorm 0 en 1. Tegen 2030 wil Brussel zelfs alle diesels verbieden.

Auto's zullen worden gecontroleerd met slimme camera's die verspreid staan over heel Brussel.  Momenteel gaat het om 184 camera's. Tegen het einde van 2018 komen er daar nog eens een veertigtal bij. Brussel Mobiliteit heeft meer dan 300 informatieborden bij het binnenkomen en buitengaan van de LEZ geplaatst.

Overgangsperiode

Om de bevolking de gelegenheid te bieden om zich aan te passen, was vanaf 1 januari van dit jaar een overgangsperiode van 9 maanden van start gegaan, die vanavond afloopt. Van die periode is door de overheden ook gebruikgemaakt om een reeks van afstellingen en testen uit te voeren om er voor te zorgen dat alles goed werkt.

Vanaf augustus zijn er 1.350 waarschuwingsbrieven naar Belgen verzonden die in Brussel met een verboden voertuig gereden hebben.

In juni kregen de 3.000 Brusselse eigenaars van een voertuig dat in de LEZ verboden is een brief. Tegen november komt er een gelijkaardig actiestadium voor de voertuigen die vanaf 1 januari 2019 verboden worden. Vanaf augustus zijn er ook op basis van de camerabeelden 1.350 waarschuwingsbrieven naar Belgen verzonden die in Brussel verder met een verboden voertuig gereden hebben.

Mag mijn auto Brussel nog binnen?

Om te achterhalen of je wagen aan de Brusselse LEZ-normen voldoet, kan je terecht op de website https://www.lez.brussels/nl. Daar kan je doorklikken naar een simulator.

Je kunt ook gewoon de euronorm van je wagen opzoeken op het inschrijvingsbewijs. Naast de code V.9. staat normaal gezien de euronorm vermeld. Is dat niet het geval, dan geldt de datum van de eerste inschrijving. Personenwagens die vóór 1997 zijn ingeschreven, vallen dan onder de euronormen 0 en 1. Is de wagen vóór 2001 ingeschreven, dan geldt euronorm 2.

Meest gelezen