Nieuwe vrienden: Noord-Korea doet Zuid-Koreaanse president twee honden cadeau

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft twee honden cadeau gekregen van Noord-Korea. Het zijn jachthonden van het ras Pungsan, dat door Pyongyang wordt gekoesterd als een "nationale schat". Een nieuwe illustratie van de dooi in de relatie tussen beide landen.

Vorige week hielden de leiders van Noord- en Zuid-Korea, Kim Jong-un en Moon Jae-in, een driedaags topoverleg. Daar werden allerlei nieuwe afspraken gemaakt. Zo sloten ze een militair akkoord dat de kans op een gewapend treffen moet verminderen en kondigden ze aan samen de Olympische Spelen in 2032 te willen organiseren.

Maar ook op persoonlijk vlak zijn er beloftes gemaakt, blijkt nu uit een officiële mededeling van Zuid-Korea. Pyongyang liet verstaan dat het twee honden wilde schenken aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Geen loze woorden, want de dieren zijn donderdag in Zuid-Korea aangekomen.

Het gaat om twee honden van het ras Pungsan van ongeveer een jaar oud. Niet toevallig is het dat ras: Pungsans zijn honden die van oorsprong gekweekt werden als jachthonden in de hoogvlaktes van Kaema. Het ras is vrij zeldzaam. In Noord-Korea gelden ze als een symbool, ze zijn zelfs opgenomen in de lijst van "nationale schatten". Ze staan bekend om hun felle karakter, maar ook om hun intelligentie en trouw.

(lees verder onder de foto's)

Gezelschap in het Blauwe Huis

De twee honden verblijven nu nog even in de gedemilitariseerde zone, maar gaan later in het Blauwe Huis, het officiële woon- en werkadres van de Zuid-Koreaanse president, wonen. Ze zullen er niet alleen zijn. Moon Jae-in is een dierenliefhebber. In het Blauwe Huis dartelen al een Pungsan (Maru), een zwarte bastaardhond (Tory) en een kat rond (Jjing-Jjing).

In 2000 kreeg de toenmalige Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung ook al twee Pungsan-honden cadeau na een historische ontmoeting met de Koreaanse leider Kim Jong-Il. Ze woonden ook eerst in het Blauwe Huis, later verhuisden ze naar de zoo in Seoel. In 2013 zijn ze overleden.

Sinds begin dit jaar zoeken Noord- en Zuid-Korea meer toenadering. Dat was al te merken tijdens de Olympische Winterspelen in Seoel in februari. In april van dit jaar ontmoetten Moon Jae-in en Kim Jong-un elkaar voor het eerst, wat zonder meer een historisch moment was. Het was de eerste topontmoeting tussen beide landen in 10 jaar, en nog maar de derde in de geschiedenis sinds de wapenstilstand in 1953.

Meest gelezen