Videospeler inladen...

36.000 witte krokussen langs de Maas

In Maasmechelen worden over een lengte van 18 kilometer witte krokussen aangeplant, om het einde van WOI te herdenken. Het lint van krokussen komt langs de fietspad naast de Maas, op de plek waar vroeger de zogenaamde dodendraad stond.

De dodendraad was door de Duitsers op de grens tussen België en Nederland gespannen. Er stond 2000 Volt op en heeft ook letterlijk heel veel doden gemaakt. "En hier in Maasmechelen waren daar ook heel jonge slachtoffers bij", vertelt schepen van cultuur Johan Wolk. "Zo is een jongen van nog geen vier die met zijn moeder mee moest gaan hooien, onwetend tegen die draad aangelopen en overleden. En ook na de wapenstilstand is er nog een jongen van tien door de draad gestorven. De Duiters hadden de stroom nog niet afgezet en de jongen ging aan de Maas kijken of zijn vader, die naar Nederland gevlucht was, nog niet terugkeerde."

Monnikenwerk

In Maasmechelen zullen de komende twee weken 36.000 krokusbollen geplant worden. De groendienst krijgt wel hulp van enkele scholen uit Maasmechelen en Berg, in Nederland. "Het is eens wat anders dan een haag scheren of onkruid wieden", lachen Peter Cosemans en Osdil Muhittin. "En vele handen maken licht werk. We zullen wel tot in het voorjaar moeten wachten om het resultaat te zien."

Nog meer krokussen

De komenden weken zullen ook in Hamont-Achel, Neerpelt en Kinrooi krokussen aangeplant worden op de plek waar vroeger de dodendraad stond. "In totaal werken 23 gemeenten uit België en Nederland mee aan dit herinneringsproject", zegt Jeroen Neus van de vzw Verhalis. "We willen natuurlijk dat dit weliswaar gruwelijke verhaal niet verloren gaat. Want vooral in Nederland zijn er maar weinig mensen die weten wat de dodendraad is."

Meest gelezen