Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Slovaaks parket: "70.000 euro betaald voor moord op jonge onderzoeksjournalist"

Het Slovaakse gerecht heeft een vrouw geïdentificeerd die de opdracht heeft gegeven voor de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak. Voor de moord is 70.000 euro betaald. De 27-jarige Kuciak en zijn vriendin werden in februari thuis doodgeschoten.

Vorige week zijn bij huiszoekingen vier mensen, drie mannen en een vrouw, gearresteerd. De drie mannen zijn de vermoedelijke huurmoordenaar en twee kompanen. De vrouw, een vertaalster Slovaaks-Italiaans, wordt gezien als de opdrachtgeefster. Of zij handelde in naam van iemand anders, is nog niet duidelijk. De vier verdachten blijven in de cel tot het proces begint. Waarschijnlijk volgen er nog meer arrestaties.

"Alleen de moord op Jan Kuciak gebeurde in opdracht. Zijn verloofde was een onschuldig slachtoffer dat op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was", zegt het Slovaakse parket. Voor de moord werd 70.000 euro betaald. 50.000 euro werd uitbetaald, de overige 20.000 euro betrof het kwijtschelden van een schuld.

Italiaanse maffia

Jan Kuciak en zijn vriendin werden op 21 februari thuis in Velka Maca, vlakbij de hoofdstad Bratislava, doodgeschoten. De 27-jarige onderzoeksjournalist onderzocht banden tussen Slovaakse politici en de Italiaanse maffia. Pas na zijn dood raakte bekend dat hij werkte aan een groot verhaal daaromtrent. 

Na de moord waren er massabetogingen in Slovakije. Het hoofd van de politie moest aftreden en de regering van Roberto Fico kwam ten val.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen