Videospeler inladen...

Tienduizenden betogen opnieuw tegen pensioenplannen regering 

De drie grote vakbonden voeren vandaag opnieuw actie tegen de pensioenplannen van de federale regering. In Vlaanderen wordt in vijf steden gemanifesteerd, net als in Brussel. De Lijn en de MIVB waarschuwen voor hinder op hun lijnen. De NMBS verwacht geen problemen.

De opkomst toont een divers beeld: de politie van Brussel telde 4000 manifestanten, onze verslaggevers zagen er 5000. Dat is de helft minder dan de bonden hadden verwacht. In Antwerpen telde de politie 11.000 mensen, de vakbonden zelf 15.000. Dat is dan weer drie keer meer dan verwacht.

In Gent waren er volgens de politie ongeveer 5000 mensen op de been, de vakbonden telden er 1000 ... minder. In Hasselt was het net omgekeerd. In Kortrijk zouden er volgens de bonden een 5000 manifestanten zijn geweest, en Leuven sluit het rijtje met enkele honderden betogers.

De vakbonden willen met hun acties aanklagen dat een regeling uitblijft over vervroegd pensioen voor zware beroepen. Daardoor is het nog steeds onduidelijk wie al of niet een zwaar beroep heeft, en in de toekomst nog vroeger met pensioen zal kunnen.

Reacties vakbonden, minister Bacquelaine en Voka

"Deze actie dient om mensen te sensibiliseren, te mobiliseren en te informeren", zegt Estelle Ceulemans, algemeen secretaris van ABVV-Brussel. "We willen de regering en de parlementsleden duidelijk maken dat de mensen niet akkoord gaan met het huidige beleid, dat geen legitimiteit heeft."

"Pensioenen op 65 en landingsbanen vanaf 55 zijn wél betaalbaar", luidt het bij Philippe Van Muylder van ACV. "Het is een kwestie van politieke keuze. Andere landen doen het wel, meer investeren in pensioenen. Onze regering investeert miljarden in nieuwe gevechtsvliegtuigen. De toekomst van onze pensioenen verzekeren, is een maatschappelijke keuze. Het vergt vijf minuten politieke moed."

Het pensioenbeleid van de federale regering garandeert "een waardig pensioen op een redelijke leeftijd". Dat zegt minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) in een reactie op de vakbondsmanifestaties tegen dat beleid. Volgens de MR-minister maken de bonden gebruik van "makkelijke slogans" en een "angstwekkend discours".

De Vlaamse werkgevers van Voka hebben weinig begrip voor de actie: "Het zijn opnieuw de gewone burgers die vandaag hinder ondervinden door onze vakbonden, nochtans is de pensioenhervorming meer dan nodig. Willen we het pensioen ook voor de volgende generaties veiligstellen dan moeten we met z'n allen langer werken", zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens van Voka.

De bonden voeren al langer actie tegen het beleid van de regering. Het gaat dan bijvoorbeeld over de hogere wettelijke pensioenleeftijd en het geplande pensioen met punten. In mei was er nog een nationale betoging. Onze expert Chris De Nijs legde toen uit waarover de discussie gaat. 

Meest gelezen