AFP or licensors

Armenië rouwt om Aznavour: "Een verlies voor het Armeense volk en voor de hele wereld"

Ook de inwoners van Armenië zijn in rouw na de dood van Charles Aznavour die zijn wortels in hun land had. In de hoofdstad leggen mensen bloemen neer op het plein dat naar hem is vernoemd. Premier Nikol Pasjinian noemt hem "een buitengewone zoon van het Armeense volk".

Het overlijden van Aznavour is niet alleen in Frankrijk groot nieuws, ook in Armenië staan veel mensen bij zijn dood stil. De chansonnier was dan wel in Parijs geboren, zijn ouders waren migranten uit Armenië. Velen zagen hem hierdoor als 1 van de meest succesvolle en bekende vertegenwoordigers van de zogenoemde Armeense diaspora.

Verspreid over Armenië zijn tal van straten en pleinen naar Aznavour vernoemd, ook in de hoofdstad Jerevan. Op het Charles Aznavourplein zijn daar vandaag mensen samengestroomd om bloemen neer te leggen bij zijn ster terwijl zijn muziek door luidsprekers weerklinkt.

AFP or licensors

"Het is vreselijk nieuws", vertelt Rouzanna Azakelian (46) aan AFP. "Het is een enorme en plotselinge leegte. Zijn muziek en zijn stem weerklinken voortdurend in mijn hoofd."

Elena Aroutiounian (62) treedt haar bij: "Heel mijn jeugd, mijn eerste liefde, mijn eerste ontgoocheling: alle momenten van emotie in mijn leven hebben zich met de muziek van Aznavour afgespeeld. Ik luisterde naar zijn liedjes wanneer ik wou huilen of wanneer ik wijn wou drinken in een romantische bui. Ik ga zijn persoonlijkheid en zijn trieste ogen missen."

AFP or licensors

Aardbeving

Aznavour heeft altijd nauwe banden met het geboorteland van zijn ouders onderhouden. Na de verwoestende aardbeving van december 1988 in het noorden van Armenië richtte hij een comité op om geld voor de slachtoffers in te zamelen.

Begin 1989 schreef hij het nummer "Pour toi Arménie" op de muziek van zijn vriend en componist Georges Garvarentz. Hij nam het samen met 90 artiesten op en verkocht meer dan 1 miljoen exemplaren. De opbrengst ging eveneens naar de slachtoffers van de aardbeving.

"Pour toi Arménie" was vaak te horen in de straten van dorpen in de getroffen regio en gaf de lokale bewoners hoop. "Telkens we het nummer hoorden, hadden we de indruk niet alleen te staan in ons verdriet", herinnert Aram Danielian (56) zich. "De wereld heeft de Armeniërs ontdekt en onze stem is gehoord."

"Held van Armenië"

Aznavour was de permanente ambassadeur van Armenië bij de Unesco en was ook ambassadeur in Zwitserland. In 2004 bekroonde president Robert Kosjarjan hem met de titel "held van Armenië". Hij reisde vaak naar Jerevan op 24 april, de internationale herdenkingsdag van de Armeense genocide uit WO I. "Ik ben misschien de meest Franse van alle Armeniërs ter wereld, maar ik ben fier op mijn Armenië en dat zal ik nooit verbergen", zei hij ooit.

Premier Nikol Pasjinian van Armenië noemt Aznavour vandaag "een buitengewone zoon van het Armeense volk". "Het is moeilijk te geloven dat een man die een heel tijdsvak heeft vormgegeven, die geschiedenis heeft geschreven, liefde heeft voortgebracht, die zijn volk heeft gediend, die de harten van tientallen miljoenen mensen 80 jaar lang heeft verwarmd, niet langer onder ons is."

"Zijn dood is een enorm verlies voor het Armeense volk en voor het Franse volk. Het is een universeel verlies. Hij heeft universele waarden gecreëerd en die waarden zullen de mensheid nog eeuwen bijblijven. Zijn overlijden is triest nieuws voor ons land en ons volk."

Vanaf morgen ligt er een rouwregister voor Aznavour in het Aznavour Center in Jerevan. Volgens lokale media wil premier Pasjinian van zijn begrafenis een dag van nationale rouw maken.

Meest gelezen