Videospeler inladen...

Autoverbod in Brussels Gewest bij zeer slechte luchtkwaliteit

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft een nieuw noodplan bij vervuilingspieken. De maatregelen variëren van informatie, over gratis openbaar vervoer tot autoverbod. 

Leefmilieu Brussel heeft verschillende meetpunten verspreid over het Brussels Gewest. Daar wordt de luchtkwaliteit constant gemeten. Als er een welbepaalde vervuilingsdrempel overschreden wordt, treedt er een alarmsysteem in werking.

In een eerste fase gaat het vooral om informatie over de vervuilingspiek. Maar houdt de toestand twee dagen of langer aan, dan komen er maatregelen. Bij vervuilingspieken van drempel 1 en 2 kan je gratis op bussen, trams en metro's van de MIVB  en mag je gratis gebruik maken van de deelfietsen van Villo.

Wordt de luchtkwaliteit zo slecht dat alarmdrempel 3 overschreden is, dan worden alle voertuigen verbannen. Enkel wie dan nog met drie of meer in de auto zit, mag rijden. Mensen met een beperkingsbewijs krijgen ook nog toestemming.

Wie interesse heeft, kan de luchtkwaliteit trouwens zelf mee in het oog houden op luchtkwaliteit.brussels.

Meest gelezen