Videospeler inladen...

Aznavour in zijn laatste gesprek met VRT NWS: "Ik ben een zoon van migranten en dat vergeet ik nooit"

Op 13 november 2016 kon "De zevende dag" Charles Aznavour strikken voor een interview, zijn laatste lange gesprek met VRT NWS. Daarin had hij het onder meer over zijn afkomst, zijn geheugen en de dood.

"Ik vertel in mijn liedjes wat het publiek zegt en beleeft. Ik stel me in de plaats van de mensen. Ik vertel dingen die ze herkennen en die hen zijn overkomen." Zo steekt Aznavour op 13 november 2016 van wal in wat vandaag zijn laatste lange gesprek met VRT NWS blijkt.

"De tekst van mijn liedjes schrijf ik altijd eerst, om vrij te kunnen zijn. Muziek sluit je in een ritme op waardoor je de dingen niet kan zeggen zoals je het wil. Vaak zijn woorden langer dan je denkt."

Wij hadden het geluk dat Frankrijk ons goed heeft opgevangen

"Ik ben een zoon van migranten en dat vergeet ik nooit", zegt hij over zijn Armeense afkomst. "Wij hadden het geluk dat Frankrijk ons goed heeft opgevangen. Vandaag is dat anders. Het is veel moeilijker omdat ze met zovelen zijn, maar er zijn dingen die je kan doen."

"Ik heb ideeën om makkelijk 2.000 tot 3.000 migranten binnen te laten en op te vangen, zonder overlast voor de buren. Ik heb ze aan de president (toen nog François Hollande, nvdr.) en aan anderen verteld. Men vindt het een goed idee, maar nadien hoor ik niks meer. Ik ben klaar om het te doen."

"Een journalist vroeg me waarom ik zelf geen migranten opvang. Dat doe ik niet omdat ze niet om een aalmoes vragen. Ze willen een nieuw leven beginnen en dat kunnen we hen geven. Frankrijk telt tal van verlaten dorpen en België vast ook."

Hoe ouder ik werd, hoe minder schrik van de dood ik had

"Ik heb geen geheugen meer. Ik vergeet wat ik gisteren schreef. Ik ga iets vertellen dat veel mensen doen, maar niet willen toegeven: ik gebruik een autocue voor het geval ik me vergis. Zo herinner ik het me weer."

"Toen ik 15 was, had ik veel angst voor de dood. Die heb ik lang gehad. Het is vreemd: hoe ouder ik werd, hoe minder schrik ik had. Het verschil tussen het huwelijk en de dood? Het huwelijk leidt tot een scheiding, maar dat is niet verplicht. Terwijl het leven tot de dood leidt en die is wel verplicht."

Meest gelezen