NAFTA gered: VS en Canada bereiken akkoord over hervorming

Canada en de Verenigde Staten hebben een akkoord om het Noord-Amerikaanse vrijhandelsakkoord NAFTA te hervormen. Veel details zijn nog niet bekend, er zouden onder meer afspraken zijn gemaakt over de invoer van Amerikaanse melk in Canada en de export van in Canada gemaakte auto's naar de VS.

De North American Free Trade Association (NAFTA) tussen Canada, de Verenigde Staten en Mexico trad in 1994 in werking en is een van de grootste vrijhandelszones ter wereld. Ze heeft betrekking op zo'n 500 miljoen mensen en beslaat een economisch gebied van bijna 23 miljard dollar.

Donald Trump verzette zich al tijdens zijn verkiezingscampagne tegen NAFTA, dat hij "erg slecht voor de economie en werkgelegenheid in de VS" noemt. Na zijn aantreden startte de VS nieuwe onderhandelingen op. Die sleepten meer dan een jaar aan. Eind augustus bereikte de VS al een overeenkomst met Mexico, nu raakten dus ook de VS en Canada het eens, net voor het verstrijken van de deadline.  

Grote lijnen: melk en staal

Wat er precies in het nieuwe akkoord staat, is nog niet duidelijk bekend. Er zouden afspraken zijn gemaakt over de toegang van de VS tot de Canadese zuivelmarkt en de export van in Canada gemaakte auto's naar de VS.

"De VS vond dat zijn melkveehouders gediscrimineerd werden door de Canadese heffingen op de invoer van Amerikaanse melk. Veel details zijn niet bekend, maar Canada zou wel toegevingen doen. Premier Justin Trudeau zou hebben gezegd dat er minder invoerheffingen op Amerikaanse melk zouden komen, dat er ook minder quota opgelegd zouden worden aan Canadese melkveehouders, waardoor de prijzen zouden kunnen zakken", legt VS-correspondent Björn Soenens uit.

"Daarnaast krijgt Canada iets in ruil: de VS zou de heffingen op Canadees staal en aluminium opheffen. Er zouden ook nog andere beschermingen zijn ingebouwd."

Later vandaag zouden meer details bekendgemaakt worden.

Wat gebeurt er nu?

De overeenkomst tussen de VS en Canada moet nog worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres. "Trump wil dat dat zo snel mogelijk gebeurt, voor de tussentijdse verkiezingen in november, waar de Republikeinen mogelijk hun meerderheid zouden kunnen verliezen. Maar er is niemand die verwacht dat dat nog voor november zal gebeuren", zegt Soenens.

Meest gelezen