Video player inladen ...

Tienduizenden Catalaanse separatisten herdenken omstreden referendum in Barcelona

In de Spaanse regio Catalonië zijn in Barcelona tienduizenden separatisten de straat opgekomen om het omstreden onafhankelijkheidsreferendum van exact 1 jaar geleden te herdenken. In de regio werden ook verschillende snelwegen, spoorlijnen en straten geblokkeerd door de demonstranten.

Massaal veel demonstranten, vooral studenten, vulden de straten in Barcelona zwaaiend met separatistische vlaggen en scandeerden: "Eén oktober. Niet vergeten. Niet vergeven". 

Deze betoging toont dat de onafhankelijkheidsbeweging niet verslagen is

Marcal Mata

"Deze betoging toont dat de onafhankelijkheidsbeweging niet verslagen is", zei de 57-jarige betoger Marcal Mata. "We willen de boodschap de wereld insturen dat het vorig jaar 1 oktober niet is gestopt. Hoewel de ogen van de wereld niet meer op ons gericht zijn, toch zullen we verder strijden." Een aantal demonstranten lieten zich vastketenen aan de ingang van de beurs in Barcelona om de vrijlating van de negen Catalaanse politici te eisen die nog steeds in de gevangenis zitten.

(Lees verder onder foto)

Hoewel de ogen van de wereld niet meer op ons gericht zijn,  toch zullen we verder strijden

Marcal Mata
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Snelwegen, spoorlijnen en lanen geblokkeerd

De Catalaanse separatisten hebben in de loop van de dag elders in de regio verschillende snelwegen, spoorlijnen en lanen geblokkeerd.  Zo werd in Girona, 100 km ten noorden van Barcelona, de hogesnelheidstrein AVE tegengehouden, dat heeft de nationale spoorwegmaatschappij Renfe gemeld. Op televisiestations was te zien hoe militanten van de “Comités ter Defensie tegen Madrid” op de rails gingen staan.

Ook de snelwegen A7, de as in het noorden die Barcelona met Frankrijk verbindt, en de A2 tussen Barcelona en Madrid werden tijdelijk afgesloten, liet de wegenregie weten. Verder werden de verkeersaders in de Catalaanse hoofdstad en in Lerida geblokkeerd.

Huidige peilingen in Catalonië laten een vrij gelijke verdeling zien tussen voor- en tegenstanders van een onafhankelijk Catalonië. De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft al laten weten dat hij in dialoog wil gaan over de toekomst van de regio, toch zegt hij dat een onafhankelijk Catalonië uitgesloten blijft. 

Omstreden referendum 1 jaar geleden

Vandaag is het een jaar geleden dat er in de regio een verboden referendum over onafhankelijkheid plaatsvond. Daarbij kwam het tot geweld met de politie toen die probeerde burgers ver van de kieslokalen te houden.

      Na de volksraadpleging verklaarde Catalonië zich via zijn regionaal parlement op 27 oktober 2017 effectief onafhankelijk van Spanje. Madrid nam het gezag over Catalonië weer over. Meerdere Catalaanse toppolitici belandden daarop in de cel, anderen vluchten naar het buitenland, zoals de afgezette minister-president Carles Puigdemont naar België.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved